Οι λάτρεις των ζυμαρικών πάντα θα βρίσκουν ευκαιρία ή και δικαιολογία για να απολαύσουν (ακόμη) ένα πιάτο ζυμαρικών. Πού θα βρείτε κάποιες από τις πιο νόστιμες προτάσεις σε ζυμαρικά στην Αθήνα; Στις τέσσερις γευστικές προτάσεις που ακολουθούν από το Χαλάνδρι και το Παγκράτι μέχρι το κέντρο.

Cupola

Σημείο αναφοράς για τη γαστρονομική σκηνή στο Παγκράτι, το Cupola στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος συγκεντρώνει στα τραπέζια του τους λάτρεις της ναπολιτάνικης πίτσας και των ιταλικών γεύσεων γενικότερα. Με Ιταλό σεφ, δεν τίθεται θέμα περί αυθεντικότητας των πιάτων του! Στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιών και τα εξαιρετικά cocktails. Ταλιατέλες με ψιλοκομμένο και σιγοβρασμένο χτένι μοσχαριού, σπαγγέτι ραγού από φρέσκα ψάρια, με φρέσκια τομάτα και κρασί και ταλιολίνι με αυγοτάραχο, σάλτσα prosecco και ξύσμα λεμονιού στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Cardinale

Το Cardinale βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, επί της πολυσύχναστης Μητροπόλεως (νο 38), λειτουργεί από το πρωί σερβίροντας αρωματικό καφέ και πλούσιο brunch, ενώ οι γευστικές προτάσεις του επικεντρώνονται στην κουζίνα της Ιταλίας. Ενδιαφέρουσες προτάσεις σε ορεκτικά και ζυμαρικά κερδίζουν το κοινό, ενώ οι πίτσες που καταφτάνουν απευθείας από τον ξυλόφουρνο σίγουρα συγκαταλέγονται στους πρωταγωνιστές του καταλόγου. Στα συν και η ιδιαίτερη αδυναμία που δείχνει στο κρασί, με ιταλικές ως επί το πλείστον επιλογές να «φιγουράρουν» στη walk in κάβα που έχει διαμορφωθεί στον άνετο και κομψό χώρο του εστιατορίου.

Ovio

Το «παιδάκι» του τηλεοπτικού σεφ Πάνου Ιωαννίδη, που μέσα από το επιτυχημένο ριάλιτι μαγειρικής Master Chef έχει εκφράσει δημοσίως την αγάπη, αλλά και την εξειδίκευσή του στην ιταλική κουζίνα, δεν θα μπορούσε παρά να μην ακολουθεί τα βήματά του. Επί της Απόλλωνος (νο 4), μια ανάσα από το Σύνταγμα, πιάτα βασισμένα στην ιταλική κουζίνα παρασκευάζονται με έμφαση στις ελληνικές, πρώτες ύλες. Στα πιάτα αναφοράς του καταλόγου τα υποδειγματικά ριζότι, με την υπογραφή του Πάνω Ιωαννίδη.

Lollo’s

Η πιο διάσημη πίτσα της Αντιπάρου (και των Κυκλάδων γενικότερα) δίνει το παρών και στην Αθήνα, με το ιταλικό εστιατόριο Lollo’s Atene (Εθνικής Αντιστάσεως 3α) να έχει προστεθεί στο δυναμικό του Χαλανδρίου. Στεγάζεται σε μια υπέροχη μονοκατοικία με κήπο της δεκαετίας του ’50 και σερβίρει την πιο απολαυστική, ιταλική πίτσα στην πόλη. Μια επιλογή ανάμεσα σε 40, περίπου, «pinse» όπως τις αποκαλούν (το ρήμα pinsere στα ιταλικά σημαίνει πιέζω), σε οβάλ σχήμα και με λεπτή, τραγανή ζύμη, αποτελεί το σημείο αναφοράς του καταλόγου του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στα ζυμαρικά, το έταιρο εθνικό πιάτο της Ιταλίας.