Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε στην ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, «Les Criminels» («Οι Εγκληματίες») του Κούρδου σκηνοθέτη Serhat Karaaslan. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό δράμα με στοιχεία θρίλερ – συμπαραγωγή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας – που υπερασπίζεται την αξία της ελευθερίας της ιδιωτικής ζωής σε μια αυταρχική κοινωνία, όπου όλοι παρακολουθούνται και ελέγχονται.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο φεστιβάλ, ανέφερε: «Η Τέχνη είναι συνυφασμένη με την έννοια και την πράξη της Ελευθερίας, γιατί αναζητεί την αλήθεια, ανατέμνει την ανθρώπινη ψυχή και τα κοινωνικά γεγονότα, δίνει τις δικές της διαστάσεις στην περίπλοκη ή δυσερμήνευτη πραγματικότητα. Ξεπερνάει τα στεγανά, ακονίζει την κρίση, ενεργοποιεί τη φαντασία, αναδεικνύει την ομορφιά, σαρκάζει την ευτέλεια».

Το βραβείο Ανθρώπινες Αξίες απένειμε στον σκηνοθέτη της ταινίας ο βουλευτής Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής. Ο Δραμινός Βουλευτής, μιλώντας στην τελετή λήξης, συνεχάρη τους δημιουργούς και τους συντελεστές του φεστιβάλ και σημείωσε: «Ελπίζω με το φετινό κινηματογραφικό μας ταξίδι για λίγο, έστω και νοερά, να καταφέραμε να σας απομακρύνουμε από τη ζοφερή πραγματικότητα της πανδημικής κρίσης και το νοσηρό της κλίμα, και η μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης του Σινεμά να μας έφερε λίγο πιο κοντά στον ονειρικό της κόσμο». Την ταινία επέλεξε επιτροπή του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, αποτελούμενη από τους κ.κ. Άρη Φατούρο, Βασίλη Δούβλη και Κώστα Δήμο.