Με τους περισσότερους να την αναγνωρίζουν ως την πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας, η Πλάκα πάντα αποτελεί ιδανική επιλογή για να δώσετε ραντεβού με τους φίλους για μεζεδοκατάσταση άνευ προηγουμένου. Στα καθιερωμένα, πια, στέκια της τα τραπεζάκια έξω γεμίζουν με νόστιμους μεζέδες και το χαρακτηριστικό άρωμα του ούζου ή του τσίπουρου.

Διόσκουροι

Αν ένα μεζεδοπωλείο έχει συνδέσει το όνομά του με την Πλάκα αυτό δεν είναι άλλο από τους θρυλικούς Διόσκουρους. Λειτουργεί από το 1974 στην ανηφορίτσα της Διοσκούρων (νο13) και προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στην Αρχαία Αγορά, ενώ αποτελεί δημοφιλές και αγαπημένο στέκι όσων λατρεύουν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας για μεζεδοκατάσταση με την παρέα.

Στα τραπεζάκια που βρίσκονται στον εξωτερικό του χώρο οι παρέες απολαμβάνουν εκλεκτούς μεζέδες συνοδεία ούζου, τσίπουρου ή μπύρας. Ποικιλίες κρεατικών και ψαρικών, αλλά και πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Η παλιά ταβέρνα του Ψαρρά

Στεγασμένη σε δύο παλιά αρχοντικά ακριβώς κάτω από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, η Παλιά ταβέρνα του Ψαρρά (Ερεχθέως 16 & Ερωτοκρίτου) είναι μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της περιοχής καθώς πρωτολειτούργησε στο 1898. Στα τραπέζια στα σκαλάκια και τη μικρή εξωτερική αυλή σερβίρει μια ενδιαφέρουσα γκάμα σε ψάρια (σχάρας ή στο τηγάνι), καθώς και προτάσεις της ελληνικής κουζίνας.

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Από τις πιο θρυλικές ταβέρνες όχι μόνο στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων (νο 41) στην Πλάκα, όπου εντοπίζεται, αλλά και όλης της Αθήνας. Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου λειτουργούν από το 1865 και σερβίρουν αδιάλειπτα στο πέρασμα του χρόνου τον περίφημο τηγανητό τους μπακαλιάρο. Λιγοστά σκαλάκια σας οδηγούν σε αυτήν την υπόγεια πλακιώτικη ταβέρνα όπου η αυθεντική ατμόσφαιρα της κλασικής μπακαλοταβέρνας κυριαρχεί στο χώρο, ενώ τα τραπέζια στον πεζόδρομο γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Το Καφενείο

Το Καφενείο (Επιχάρμου 1 & Τριπόδων) στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο της Πλάκας που χρονολογείται στο 1836 και κατά καιρούς έχει αποτελέσει κατοικία αρκετών γνωστών Ελλήνων και μη. Στο γραφικό χώρο του, που φέρνει στο νου εικόνες της παλιάς Αθήνας, θα δοκιμάσετε γευστικούς μεζέδες συνοδεία κρασιού. Κεφτεδάκια, τυρόπιτα, μαστέλο, μπεκρή μεζέ, τηγανιά, καβουρμάς και πολλές άλλες λιχουδιές του καταλόγου θα σας κάνουν να επιστρέψετε.