Η 5η σεζόν του Outlander έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2020 και είχε στο σύνολο 12 επεισόδια, ένα λιγότερο δηλαδή από τη συνηθισμένη δομή των 13 επεισοδίων. όΚατά τα άλλα, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές στη διάρκεια τους (55 λεπτά), ούτε και στη “ραχοκοκαλιά” των χαρακτήρων.

Το Lordoftheseries μας προσφέρει ένα review της σειράς με όσο το δυνατόν λιγότερα spoilers:

Το ξεκίνημα της σεζόν βρίσκει όλους τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες σε μία (σχεδόν) εφήμερη κατάσταση, με το Fraser’s Ridge να ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα μεγάλο γάμο και φυσικά, πολλούς καλεσμένους. Ο Jamie είναι ουσιαστικά ο δήμαρχος της περιοχής, καθώς έχει προσφέρει εργασία σε πολλούς ανθρώπους που του είναι πιστοί και έτοιμοι να τον βοηθήσουν όποτε χρειαστεί.

Η μόνη “σκιά” στην όλη θετική κατάσταση είναι η υποχρέωση που έχει ο Jamie στον κυβερνήτη Tryon για να κυνηγήσει του Ρυθμιστές και συγκεκριμένα τον ηγέτη τους, Murtagh. Αυτό το story λοιπόν θα απασχολήσει αρκετά αυτή τη σεζόν, αλλά δεν θα “τραβήξει” σε όλη τη διάρκεια της.

Το άλλο αντίβαρο στην ιστορία της 5ης σεζόν έχει να κάνει με τον Stephen Bonnet, που προφανώς δεν θα πέθαινε έτσι απλά και θα επέστρεφε για να δημιουργήσει πολλούς “πονοκεφάλους” στους χαρακτήρες. Μπορεί το story αυτό να μην διαρκεί πολύ, αλλά όσο διαρκεί είναι αξέχαστο για όλους τους χαρακτήρες.

Μια τρίτη και λιγότερο αναμενόμενη ιστορία θα “παίξει” προς το τέλος της σεζόν, στοιχειώνοντας κυριολεκτικά τους χαρακτήρες. Όμως, όπως έχουν μάθει πολύ καλά όλοι τους, κάθε τραγικό συμβάν τους κάνει πολύ δυνατότερους. Το τέλος τους βρίσκει ενωμένους αλλά και ανήσυχους, καθώς η σπίθα για την Αμερικάνικη Επανάσταση έχει ανάψει και το μόνο που περιμένουν είναι το πότε θα ξεσπάσει.

Η 5η σεζόν τα έχει όλα: πολύ συγκίνηση, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είχε αρκετές χαρούμενες στιγμές, μάχες, δράση, θανάτους, γέννες, επιστροφές και απίστευτα τοπία. Τα έχει όλα με λίγα λόγια.

Στη σκηνοθεσία δίνεται για άλλη μια φορά ένα πραγματικό ρεσιτάλ. Τα χρώματα, τα πλάνα και η πανδαισία τοπίων που περνάνε από τα μάτια μας είναι μερικά από τα πράγματα που κάνουν ξεχωριστό το Outlander. Το σενάριο μου άρεσε αρκετά, καθώς σε όλη τη διάρκεια της σεζόν ο κάθε χαρακτήρας ξεχωριστά δοκιμάστηκε και είχε τη δική του σκληρή περιπέτεια.

Τα κουστούμια και τα σκηνικά είναι ειλικρινά ό’τι καλύτερο έχω δει σε τέτοιο τύπου σειρά και αξίζουν κάθε βραβείο. Το ίδιο ισχύει και για τον Bear McCreary, ο οποίος έχει συνθέσει την εξαιρετική μουσική της σειράς, που φέτος μάλιστα είχε ένα ελαφρώς παραλλαγμένο τραγούδι αρχής.

Στις ερμηνείες φυσικά στο πρωταγωνιστικό δίδυμο των Balfe και Heughan έχουν προστεθεί για τα καλά η Skelton και ο Rankin, με το αποτέλεσμα να είναι πολύ όμορφο. Από τις υπόλοιπες ξεχώρισα αυτή του Ed Speleers, που ενσάρκωσε τον Bonnet, ένα χαρακτήρα που αγαπάς να μισείς όσο τον παρακολουθείς. Το παράπονο μου είναι πως θα ήθελα να απολαύσω τον ηθοποιό σε περισσότερες σκηνές.

Συνοπτικά, η 5η σεζόν του Outalnder κατά την άποψη μου είναι η κορυφαία της σειράς για τους λόγους που προανέφερα. Η σειρά δεν έχει τη δημοφιλία που της αξίζει και αυτό είναι κάτι άδικο για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σ’ αυτήν. Αναμένουμε πλέον την 6η σεζόν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!