Τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας των Χρωμάτων ανέλαβε ο αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1973, ο Μιχάλης Οικονόμου σπούδασε Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε, με άριστα, το 1996. Επίσης, σπούδασε βιολί, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο, στις τάξεις των Θόδωρου Αντωνίου, Σπύρου Στεργίου και Μιχάλη Ροζάκη, αποκτώντας πέντε διπλώματα με εξαιρετικές διακρίσεις, πρώτα βραβεία και αριστεία εξαιρετικής επίδοσης. Λαμβάνοντας την υποτροφία του ΙΚΥ και τέσσερις ακόμα υποτροφίες από την Αμερική, συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, από όπου απέκτησε master στη διεύθυνση ορχήστρας και διδακτορικό στη σύνθεση.

Δάσκαλοί του υπήρξαν μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι Lukas Foss, Jorma Panula, Gianluigi Gelmetti, David Hoose και ο Θόδωρος Αντωνίου. Έχει τιμηθεί με 11 βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων το Α’ βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης «ALEA III» και το Β’ βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Ο Μιχάλης Οικονόμου είναι τακτικός προσκεκλημένος μαέστρος όλων των ελληνικών ορχηστρών και πολλών ορχηστρών του εξωτερικού, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 300 εμφανίσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σολίστες και τραγουδιστές, ενώ έχει διευθύνει τουλάχιστον 100 πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις σύγχρονων έργων.

Παράλληλα, η μουσική του έχει παιχτεί με μεγάλη επιτυχία ανά τον κόσμο, καθώς έχει δεχθεί παραγγελίες από κορυφαίους φορείς, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Είναι μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σχολή Διεύθυνσης Ορχήστρας και Χορωδίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέλος, για 4 συνεχή έτη υπήρξε παραγωγός και παρουσιαστής της εκπομπής «Στο Πόντιουμ» του Γ’ προγράμματος της ΕΡΤ, ενώ από το 1998 είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.