Πρόκειται για ένα πραγματικά ευαίσθητο και από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ελληνικά τραγούδια. Γράφτηκε από το Νικόλα Άσιμο και η ευαισθησία που κρύβεται σε κάθε αράδα των στίχων του, δείχνει και τον αρχικό σκοπό που προοριζόταν το τραγούδι.

Ο λόγος για το «Έχω ένα παπάκι», το οποίο ξεκίνησε για νανούρισμα, αλλά κατόπιν έγινε τραγούδι ενώ ηχογραφήθηκε μυστικά. Το νανούρισμα, αυτό, λοιπόν, το τραγουδούσε ο Άσιμος στην κόρη του όταν την κοίμιζε στο θρυλικό υπόγειο της Αραχώβης 41 στα Εξάρχεια. Δεν είχε σκοπό να το ηχογραφήσει. Η Χάρις Αλεξίου ήταν αυτή που τον παρακάλεσε να το κάνει πρόβα στο στούντιο.

Ο Άσιμος δέχθηκε και ο ηχολήπτης άρχισε να το γράφει… διακριτικά. Ο Άσιμος μαγεύτηκε από την ερμηνεία της Αλεξίου, άνοιξε την πόρτα, μπήκε μέσα στον χώρο της ηχογράφησης και άρχισε να περπατάει πίσω της. Ξαφνικά άρχισε να την συνοδεύει, βουρκωμένος.

Δακρυσμένη ήταν και η Χαρούλα Αλεξίου και με τον μαγικό αυτό τρόπο η «αυθαιρεσία» του ηχολήπτη πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα πιο συγκινητικά ελληνικά τραγούδια.