Όλοι μας έχουμε βρεθεί να τσεκάρουμε το Netflix και να μην μπορούμε να αποφασίσουμε τι να δούμε.

Κι εδώ ακριβώς μπαίνουν τα μικρά διαμαντάκια της πλατφόρμας, ταινίες που μπορεί να μην έγιναν εμπορικές επιτυχίες όταν προβλήθηκαν στη σκοτεινή αίθουσα, χαίρεσαι ωστόσο να τις βλέπεις.

Και μια τέτοια είναι αναμφίβολα τα «Πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο» (2012). Περισσότερο γνωστή με τον αγγλικό της τίτλο (The Perks of Being a Wallflower), είναι μια ιστορία ενηλικίωσης τρυφερή και αυθεντική.

Και οι πιθανότητες λένε πως κάπου εκεί μέσα θα βρεις και τον μικρότερο εαυτό σου. Η εφηβεία είναι πάντα άβολη και γι’ αυτή μας μιλά η ταινία, αποφεύγοντας ωστόσο όλα τα κλισέ.

Στην ειλικρίνεια ποντάρει και μέσω αυτής μιλά. Έναν 15χρονο παρακολουθούμε που προσπαθεί να προσαρμοστεί στο σχολείο και καταλήγει μέλος μιας ωραίας παρέας, που τον ωθούν να βγει από το καβούκι του και να πάρει μυρωδιές από τη ζωή.

Ήταν ένα πραγματικό όραμα για τον Στίβεν Τσμπόσκι, ο οποίος έγραψε το βιβλίο, το προσάρμοσε κατόπιν σε σενάριο για τον κινηματογράφο και το γύρισε ο ίδιος τελικά! Σαν να ήξερε πως κανείς δεν μπορεί να σκηνοθετήσει την ταινία του καλύτερα από τον ίδιο.

Δεν είναι άλλη μια εφηβική ταινία, αλλά μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εφηβική ταινία. Σαν αυτές που πρέπει να γυρίζονται. Σαν αυτές που έζησες κι εσύ πιθανότατα στα μικράτα σου και δεν κατάλαβες ποτέ ότι ήταν ταινία…