Καινοτόμος Έλληνας διηγηματογράφος του 19ου αιώνα, ο Γεώργιος Βιζυηνός, εμπνέει για μια ακόμη φορά τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη, αυθεντία στη διδασκαλία έργων του Θρακιώτη συγγραφέα. Σε το εξομολογητικό οικογενειακό δράμα «Το αμάρτημα της μητρός μου» που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη κάθε Πέμπτη του Ιανουαρίου πρωταγωνιστούν οι δυο καλοί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ρένα Κυπριώτη.

Πρόκειται για ένα σπάνιο ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο σημαντικά της λογοτεχνίας μας. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της μητέρας του συγγραφέα να σώσει από το θάνατο το φιλάσθενο μικρό της κορίτσι.

Οι ενοχές της, ακολούθως, την ωθούν σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται όμως η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της. Και όταν μεγαλώνουν και γίνονται άνδρες, ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτή την άστοχη εμμονή, της κατά τα άλλα, ευσεβούς μητέρας τους.

Όταν, ύστερα από πολλά χρόνια, επιστρέφει από τη Γερμανία ο μεσαίος της γιος, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη Δεσποινιώ, τη μητέρα του το τραγικό μυστικό της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική -Στίχοι: Βαγγέλης Γιαννάκης
Σκηνικός χώρος – φωτισμοί – διδασκαλία λόγου: Δήμος Αβδελιώδης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Αθηνά Ζώτου
Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος
Φωτογραφίες: Στέλιος Χουστουλάκης και Κώστας Γράβος

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη

Έπαιξαν οι Μουσικοί
Αλέξανδρος Αβδελιώδης, πιάνο
Γιάννης Αβδελιώδης, μαντολίνο-μεταλόφωνο
Γιάννης Βιλιώτης, ακορντεόν-μαντολίνο
Μυρτώ Γουζίου, βιολοντσέλο
Γιάννης Πλαγιανάκος, κοντραμπάσο-δοξάρι
Παναγιώτης Ράπτης, φλάουτο-σοπράνο σαξόφωνο

Πέμπτη 9, 16, 23 & 30 Ιανουαρίου 2014 στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων:
12€, Κανονικό
10€, Προπώληση
8€, Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών /ΑμΕΑ / Άνω των 65 ετών