Μένουμε σπίτι λόγω κορονοϊού και έχουμε στο πλευρό μας την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, που μας φέρνει μια υπέροχη επιλογή σπάνιων ταινιών από το αρχείο της.

Αποκατεστημένες ψηφιακά, παρουσιάζονται για πρώτη φορά διαδικτυακά, μέσα από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης.

Κάθε ταινία θα κάνει την πρεμιέρα της συγκεκριμένη μέρα και ώρα του Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη για τρεις μέρες στην ιστοσελίδα της.

«Η επιλογή των ταινιών έγινε με ιστορικά/χρονολογικά κριτήρια, ώστε παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσετε την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων», γράφει στην ιστοσελίδα της.

Το πρόγραμμα της ταινιοθήκης περιλαμβάνει ένα πανόραμα του ελληνικού σινεμά για το διάστημα 8-20 Απριλίου, φέρνοντάς μας τις «Περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924), την πρώτη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας.

Αλλά και την «Αστέρω» του Γαζιάδη (1929), το παλιότερο φιλμ του ελληνικού είδους «φουστανέλα».

Θα προβληθούν επίσης «Ο μάγος της Αθήνας» του Μαδρά (1931), ο «Αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Τσακίρη (1932) και η «Κοινωνική σαπίλα» του Τατασόπουλου (1932).

Για όλο αυτό το διάστημα θα είναι διαθέσιμη και η μικρού μήκους ταινία «Η Ρόδα» του Θόδωρου Αδαμόπουλου (1964), μια ταινία-περίπατος στην Αθήνα