Τη μετάδοση 5 σπουδαίων παραστάσεων του Royal Ballet, του διασημότερου θιάσου μπαλέτου της Μεγάλης Βρετανίας, εξασφάλισε για τη σεζόν 2013-14 ο όμιλος ANTENNA.

Το Royal Ballet διαθέτει ένα ευρείας κλίμακας ρεπερτόριο. Παρουσιάζει μεγάλα κλασικά μπαλέτα, έργα κληρονομιά του Frederick Ashton και του Kenneth MacMillan, καθώς και νέες παραγωγές από τους διασημότερους σύγχρονους χορογράφους.

Οι πέντε παραγωγές μπαλέτου που εξασφάλισε για την Ελλάδα ο όμιλος ANTENNA θα μεταδοθούν από επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους και θέατρα.

Πρώτη παράσταση είναι το έργο «Δον Κιχώτης» του Carlos Acosta, σύμφωνα με τη χορογραφία του Marius Petipa, Ludwig Minkus στις 16 Οκτωβρίου 2013. Το κοινό θα μπορεί να απολαύσει την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, στις 21:15. Επίσης η συγκεκριμένη παράσταση θα μεταδοθεί σε: Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Καβάλα, Λαμία, Μυτιλήνη, Βέροια, Χανιά, Ρόδο, Λάρισα και στη Λεμεσό Κύπρου.

Πρόκειται για μπαλέτο σε τρεις πράξεις. Οι περιπέτειες του ιδιόρρυθμου ιππότη του Θερβάντες στάθηκαν έμπνευση για πολλά μπαλέτα, με γνωστότερο αυτό του Marius Petipa σε μουσική του Ludwig Minkus. Εδώ συνυπάρχουν όλα τα στοιχεία των μεγάλων κλασικών μπαλέτων: συγκίνηση, δράμα και ζωντανοί χαρακτήρες.

Ο βασικός προσκεκλημένος καλλιτέχνης του Royal Ballet, ο Carlos Acosta έχει χορέψει τον απαιτητικό ρόλο του Μπαζίλιο πολλές φορές. Έτσι, είναι συναρπαστικό που ανεβάζει αυτή τη νέα παραγωγή για το Royal Ballet. Τα σκηνικά είναι του Tim Hatley, τα οποία αποκοτούν σύγχρονη αίσθηση σε μια ευρύτατα παραδοσιακή σκηνοθεσία. Η μουσική είναι πλημμυρισμένη από ισπανική γοητεία και ατμόσφαιρα, με χαρακτηριστική διαύγεια στη μελωδία και τον ρυθμό που την κάνει συναρπαστική από την πρώτη στιγμή. Η ενορχήστρωση είναι του Martin Yates, ο οποίος διευθύνει και την ορχήστρα.

Ο Δόν Κιχώτης είναι ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό μπαλέτο, φημισμένο, όχι μόνο για τα σπουδαία του pas de deux, αλλά και για τα οράματα του «λευκού μπαλέτου» της Δουλτσινέας και πολλές γεμάτες ζωντάνια σκηνές, όπως: ένα πολύβουο λιμάνι και μια ταβέρνα γεμάτη κόσμο, που φέρνουν όλο το θίασο επί σκηνής.

Ας σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα ακολουθήσει η παρουσίαση των παρακάτω έργων:

«Ο καρυοθραύστης» του Peter Wright σύμφωνα με τη χορογραφία του Lev Ivanov, στις 12 Δεκεμβρίου 2013

«Ζizeλ» του Marius Petipa σύμφωνα με τη χορογραφία των Jean Coralli και Jules Perrot, στις 27 Ιανουαρίου 2014

«H ωραία κοιμωμένη» του Marius Petipa, στις 19 Μαρτίου 2014

«Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Christopher Wheeldon, στις 28 Απριλίου 2014