Σε μια γειτονιά που πρωταγωνιστεί και πάλι στις επιλογές του κοινού, τόσο για ποτό όσο και για φαγητό, επιλέγουμε τέσσερις γευστικές στάσεις με τραπεζάκια έξω για τις καλοκαιρινές μας εξόδους για νόστιμα μεζεδάκια στο κέντρο.

Παραδοσιακές ταβέρνες, κλασικά ουζερί, παραδοσιακά μαγειρεία αλλά και νέες αφίξεις που εστιάζουν στην ελληνική κουζίνα και τα εγχώρια προϊόντα γενικότερα κεντρίζουν το γευστικό ενδιαφέρον στου Ψυρρή.

Νικήτας

Με περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες στου Ψυρρή. Η παραδοσιακή ταβέρνα Νικήτας βρίσκεται στον πεζόδρομο των Αγίων Αναργύρων και σερβίρει ελληνικές νοστιμιές και στα τραπεζάκια ακριβώς μπροστά στην εκκλησία. Φημίζεται για τα πεντανόστιμα μπιφτέκια του και σερβίρει, επίσης, χοιρινό κρασάτο στην κατσαρόλα, ζουμερά χειροποίητα σουβλάκια, φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.

Οινέας

Το περίφημο ουζερί της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς «50-50» είναι πραγματικό και βρίσκεται στην οδό Αισώπου (νο9), στου Ψυρρή. Με διακόσμηση που ταξιδεύει σε παλαιότερες εποχές, σερβίρει νόστιμα μεζεδάκια για να συνοδεύσετε το τσίπουρο ή το κρασί σας –κεφτεδάκια, μπουρεκάκια μελιτζάνας, πουγκιά με ανθότυρο και λιαστή ντομάτα κ.α.– ενώ διαθέτει και πιάτα ημέρας. Στα συν το φιλικό περιβάλλον και η άμεση εξυπηρέτηση. Οι τιμές κρατάνε μια ισορροπία.

Οινοπωλείον

Ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά οινομαγειρεία στου Ψυρρή (Αισχύλου 12), καθώς λειτουργεί από το 1928. Το Οινοπωλείον τιμά ιδιαιτέρως την σπιτική κουζίνα και σερβίρει πιάτα μαγειρεμένα με περισσό μεράκι.

Αγαπά το καλό κρασί, το οποίο παράγουν οι ιδιοκτήτες του με την ετικέτα «Αμπελώνες Μάρκου», και διαθέτει κελάρι, όπου μπορείτε να το βρείτε και να το προμηθευτείτε για το σπίτι. Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν τα γιαννιώτικη κασόπιτα, απάκι με θυμάρι, χειροποίητο μοσχαρίσιο λουκάνικο, κοψίδια χοιρινού λαιμού.

Το Λοκάλι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν μπορείτε να βρείτε σε ένα μέρος αυτά που σερβίρονται σε ένα μπαρ και αυτά που μαγειρεύονται σε μια καλή ταβέρνα; Η απάντηση είναι «δύσκολα», ωστόσο η άρτι αφιχθείσα ελληνική παμπ Το Λοκάλι στου Ψυρρή (Σαρρή 44), έρχεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο.

Με μότο της το «local δεν είσαι μόνο στη γειτονιά σου, αλλά όπου νιώθεις σπίτι σου», στην δροσερή αυλή με τους χαρακτηριστικούς πλατάνους και τις μουριές (εδώ όπου κάποτε συναντούσαμε το Σινέ Ψυρρή) θα σερβίρεται οικείο φαγητό, απλό αλλά καλομαγειρεμένο, όπως γίγαντες τουρσί, αλμυροί λουκουμάδες από μπακαλιάρο, προβατίνα σε χοτ ντογκ, μπάμιες τηγανητές κ.α. τα οποία θα μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού (ακόμη και στη μπάρα) και θα μοιράζονται με την παρέα.

Στο κομμάτι του ποτού επιλεγμένα ελληνικά κρασιά, εγχώρια και ξένα αποστάγματα, ποτά και μπίρες θα αποτελούν το δυναμικό της μπάρας του. Στα συν και ο specialty καφές που θα σερβίρεται από το πρωί.