Πέντε στάσεις στην πόλη που μυούν στα μυστικά της ελληνικής κουζίνας και έχουν καταφέρει να κερδίσουν το δικό τους κοινό με τις αυθεντικές, ελληνικές γεύσεις που σερβίρουν στους θαμώνες τους, πια.

Παραδοσιακά μαγειρεία και ταβέρνες που σέβονται και τιμούν αυτό που κάνουν, προσφέροντας αγνά πιάτα βασισμένα στην παραδοσιακή, τοπική μας κουζίνα.

Οικονόμου

Μετρώντας πολλές δεκαετίες λειτουργίας, ο Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών), αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες για φαγητό στη γραφική γειτονιά της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 1930, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έρχονται στον Οικονόμου για το σπιτικό φαγητό του που μαγειρεύει στην κατσαρόλα και θυμίζει πολύ εκείνο της γιαγιάς.

 Ο Τάκης

Αν δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο μαγειρείο στο Νέο Ψυχικό (Αδριανείου 35), τότε το μάτι σας σίγουρα δεν θα το πάρει, καθώς η εξωτερική του όψη μοιάζει πολύ με σπίτι.

Από τα πρώτα μαγειρεία που λειτούργησαν στην περιοχή, από το 1979, φημίζεται για τις εξαιρετικές σούπες που θυμίζουν εκείνες της μαμάς -κρεατόσουπα, κοτόσουπα και λαχανικών- τα σπιτικά μαγειρευτά αλλά και τις οικονομικές τιμές του. Όταν ο καιρός ανοίγει στρώνει τραπέζια στη μικρή αυλή του.

Αναψυκτήριο (Του Γιώργου και της Ρίτσας)

Η ταμπέλα στην είσοδο αναγράφει «Αναψυκτήριο», ενώ μόλις περάσετε την πόρτα του οδηγείστε σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Μην μπερδευτείτε, ωστόσο, βρίσκεστε στο σωστό σημείο.

Το μυστικό φαγάδικο στην αριθμό 21 της οδού Σαρρή, αποτελεί ένα μικρό γευστικό θησαυρό για την γειτονιά του Ψυρρή. Λίγα τραπεζάκια και σπιτική ατμόσφαιρα, νόστιμα πιάτα σε γενναίες μερίδες και πολύ καλές τιμές θα σας κάνουν να επιλέξετε το μικρό αυτό μαγειρείο ξανά και ξανά.

Παλιά Φάβα

Οικογενειακό ταβερνάκι κρυμμένο στα στενάκια μεταξύ Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, με την κυρία Ντίνα στην κουζίνα της Παλιάς Φάβας (Αχαίων 38, Π. Φάληρο) να μαγειρεύει νόστιμες λιχουδιές, όπως εκείνες που θα έφτιαχνε και στο σπίτι της.

Με πραγματική αγάπη και περισσό μεράκι γι αυτό που κάνει, η κυρία Ντίνα γεμίζει τις κατσαρόλες της καθημερινά με διαφορετικά μαγειρευτά, βασισμένα πάντα στις φρέσκες πρώτες ύλες. Κότσι με ρύζι, λαχανικά και φρέσκες τηγανητές πατάτες, ιμάμ, παστίτσιο, αρνάκι εναλλάσσονται στις προτάσεις του καταλόγου. Στις σταθερές αξίες τα κρεατικά της ώρας και τα πιάτα με θαλασσινά.