Σημαντικές παρτιτούρες από τη συμφωνική εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιάσει η Συμφωνική της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης: 20.30), με τη συμμετοχή της ιδανικής ερμηνεύτριας των έργων του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μαρίας Φαραντούρη, του διεθνούς φήμης βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού και του καταξιωμένου κιθαριστή Ιάκωβου Κολανιάν.

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει τη Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων σε ποίηση Διονύση Καρατζά, το έργο «Lorca» για φωνή, κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα, σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μεταφρασμένη από τον Οδυσσέα Ελύτη, και τη Σουίτα Μπαλέτου «Les Amants de Teruel» («Οι εραστές του Τερουέλ»).

Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τη συμφωνική μουσική υπήρξε κάτι περισσότερο από ζωτική για τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό, όπως φαίνεται άλλωστε από την εκμυστήρευσή του στον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, συγγραφέα του βιβλίου «Μίκης Θεοδωράκης: η ζωή μου» (Εκδόσεις Πατάκη, 2011). «Η συμφωνική μουσική αποτελεί το κορυφαίο πνευματικό επίτευγμα της δυτικής σκέψης, ιδιαίτερα των Γερμανών, ισάξιο με την αθάνατη αρχιτεκτονική και το αρχαίο δράμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μ. Θεοδωράκης σε απόσπασμα της βιογραφίας του.

Λίγο παρακάτω, παραθέτει τη φιλοσοφική του άποψη για το πολύτιμο αγαθό της αρμονίας και της μουσικής στον ανθρώπινο βίο:
«Επειδή πιστεύω ότι για τα έλλογα όντα, δηλαδή για τον άνθρωπο, η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας μεταξύ της αρμονίας και του χάους, ο θρίαμβος της ζωής επί του θανάτου ολοκληρώνεται με την πλήρη πνευματική απογείωση που, μέσω της αρμονίας, μας οδηγεί στην ταύτισή μας με το ιερό κέντρο της συμπαντικής αρμονίας ως τη μοναδική απόδειξη ότι εκτιμήσαμε σωστά τη δωρεά της ζωής. Φανταστείτε την ευτυχία που ένιωσα με την αποκάλυψη της συμφωνικής μουσικής. Έως τότε θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό, γιατί με είχε επιλέξει η μουσική άθελά μου, χαρίζοντάς μου τη δυνατότητα να ζω μέσα στον κόσμο της μουσικής αρμονίας».

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 9.00, 15.00, 22.00, 30.00 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 5.00 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ), 8.00 (65+, πολύτεκνοι).