Ένα ψυχολογικό θρίλερ που καθηλώνει με πρωταγωνιστή τον Τζέραρντ Μπάτλερ, μία κοινωνική ταινία με φόντο το Χάρλεμ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μία κωμωδία με την Μελίσα ΜακΚάρθι να υποδύεται την κορυφαία βιογράφο διασημοτήτων κατά τις δεκαετίες του ‘70 και ’80 είναι κάποιες από τις ταινίες που κάνουν σήμερα πρεμιέρα.

Επιπλέον, οι μικροί λάτρεις της μεγάλης οθόνης μπορούν να απολαύσουν τις περιπέτειες του Ρεξ, του μικρού σκύλου της βασίλισσας της Αγγλίας.

Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις; (Can You Ever Forgive Me?)

Αμερικάνικη βιογραφία, κωμωδία, δράμα, 107’

Σκηνοθεσία: Μάριελ Χέλερ

Πρωταγωνιστούν: Μελίσα ΜακΚάρθι, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Ντόλι Γουέλς, Μπεν Φαλκόνε, Τζέιν Κέρτιν

Μια ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, διαδραματίζεται με φόντο τη Νέα Υόρκη του ’90 και είναι υποψήφια για τρία Όσκαρ. Η Μελίσα ΜακΚάρθι υποδύεται την Λι Ίσραελ την κορυφαία σε πωλήσεις βιογράφο των διασημοτήτων κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Η Ίσραελ έβγαζε τα προς το ζην καταφέρνοντας να εκδώσει βιογραφίες σπουδαίων διασημοτήτων όπως οι Κάθριν Χέπμπορν, Εστέ Λόντερ, Ταλούλα Μπάνκχεντ κ.α. Ωστόσο, όταν τα έργα της άρχισαν να θεωρούνται ξεπερασμένα, με την βοήθεια του καλύτερού της φίλου Τζακ (Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ) μετέτρεψε την τέχνη της σε απάτη.

Η Σύζυγος (The Wife)

Αμερικάνικο δράμα, 100’

Σκηνοθεσία: Μπγιορν Ραντζ

Πρωταγωνιστούν: Γκλεν Κλόουζ, Τζόναθαν Πράις

Ο δρόμος για το Όσκαρ άνοιξε με τους καλύτερους οιωνούς για την Γκλεν Γκλόουζ, η οποία με την ερμηνεία της κατάφερε να αποσπάσει τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα. Η επιτυχημένη ηθοποιός ερμηνεύει την Τζόαν, την τέλεια σύζυγο, η οποία έχει θυσιάσει τα όνειρα και την καριέρα της προκειμένου να στηρίξει τη λογοτεχνική καριέρα του συζύγου της.

Ο άντρας της, λοιπόν, βρίσκεται ένα βήμα πριν τη βράβευσή του με το Λογοτεχνικό Βραβείο Νόμπελ, όταν η ίδια αποφασίζει να αποκαλύψει το μεγαλύτερο μυστικό της καριέρας του: κάθε λέξη από τα έργα του της ανήκει.

Ο Φαροφύλακας (The Vanishing)

Αμερικάνικο ψυχολογικό θρίλερ, 101’

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νάιχολμ

Πρωταγωνιστούν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Πίτερ Μούλαν, Κόνορ Σουίντελς

Με ατμόσφαιρα μυστηρίου και δεξιοτεχνικές ερμηνείες το καθηλωτικό, ψυχολογικό θρίλερ του ταλαντούχου Δανού σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νάιχολμ είναι εμπνευσμένο από ένα αληθινό και αινιγματικό θρύλο, το μυστήριο των νησιών Φλάναν.

Τρεις φαροφύλακες (Πίτερ Μούλαν, Τζέραρντ Μπάτλερ, Κόνορ Σουίντελς) μεταφέρονται για έξι εβδομάδες σε ένα ακατοίκητο νησί, 20 μίλια από τις ακτές της Σκωτίας. Καθώς τακτοποιούνται στην καθημερινή τους ρουτίνα, πέφτουν πάνω σε κάτι που δεν είναι δικό τους για να το κρατήσουν.

Εκείνη την στιγμή ένα πλοίο εμφανίζεται από μακριά που μπορεί να έχει τις απαντήσεις που οι τρεις φαροφύλακες ζητάνε σχετικά με αυτό που βρήκαν. Μια σκληρή μάχη ξεκινά για την επιβίωση, ενώ η απληστία παρουσιάζεται στο μεγαλείο της, την ώρα που η απομόνωση μπορεί να οδηγήσει στην παράνοια.

Αν η Οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει (If Beale Street Could Talk)

Κοινωνική, 119’

Σκηνοθεσία: Barry Jenkins

Πρωταγωνιστούν: KiKi Layne, Stephan James, Regina King, Colman Domingo, Teyonah Parris, Michael Beach, Aunjanue Ellis, Dave Franco, Diego Luna, Pedro Pascal, Emily Rios, Ed Skrein, Finn Wittrock, Brian Tyree Henry, Ebony Obsidian, Dominique Thorne

Υποψήφια για τρία Όσκαρ (Β’ Γυναικείου Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μουσικής) η ταινία είναι βασισμένη σε βιβλίο του James Baldwin και διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στη γειτονιά του Χάρλεμ, στη Νέα Υόρκη. Βασικοί άξονες της ταινίας η αδιάσειστη αγάπη ενός ζευγαριού και η δύναμη της αφροαμερικανικής οικογένειας σε μια εποχή έντονου ρατσισμού και προκαταλήψεων.

Η Tish (Kiki Layne) και ο Fonny (Stephen James) είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ο αδιάσειστος δεσμός του οποίου μπαίνε σε περιπέτειες όταν ο Fonny φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Παράλληλα, η Tish ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και με την βοήθεια ενός δικηγόρου και της οικογένειάς της αγωνίζεται για να αποδείξει την αθωότητα του φίλου της.

Σοφία

Δραματική συμπαραγωγής Γαλλίας και Μαρόκου, 86′

Σκηνοθεσία: Μεριέμ Μπενμπαρέκ

Πρωταγωνιστούν: Μαχά Αλεμί, Λούμπνα Αζαμπάλ, Σάρα Πέρλες

Η ταινία έκανε το ντεμπούτο στης στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών όπου κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου, ενώ στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απέσπασε το Βραβείο Fipresci Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και τον Ιανουάριο κέρδισε το το Βραβείο New Voices New Visions στο αμερικάνικο Φεστιβάλ του Palm Springs.

Πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα με πρωταγωνίστρια την εικοσάχρονη Σοφία, η οποία ζει με τους γονείς της στην Καζαμπλάνκα και ανακαλύπτει ότι βρίσκεται σε άρνηση εγκυμοσύνης και γεννάει εκτός γάμου.

Στη χώρα της Σοφίας, το Μαρόκο, η εγκυμοσύνη εκτός γάμου είναι παράνομη και τιμωρείται για φυλάκιση. Έτσι, έχει 24 ώρες να δηλώσει στο νοσοκομείο ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού της, πριν οι ιθύνοντες την καταγγείλουν στις αρχές.

Ο Σεισμός (The Quake)

Νορβηγική καταστροφής, 106’

Σκηνοθεσία: Τζον Αντρέας Αντερσεν

Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Τζόνερ, Ανε Νταλ Τορπ, Κάθριν Θόρμποργκ Γιόχανσεν, Χανγκ Τραν

Ένας σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το Όσλο. Με επίκεντρο το λεγόμενο «Ρήγμα του Όσλο» –εκτείνεται κάτω από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας– μικρότερου μεγέθους σεισμοί συνεχίζουν να «ανησυχούν» την περιοχή έως σήμερα.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας ισχυρότερος σεισμός είναι πολύ πιθανόν να σημειωθεί στο κοντινό μέλλον στο Όσλο. Οι ίδιοι, ωστόσο, δεν γνωρίζουν πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Μπορεί σε 100 χρόνια, ακόμη και σε 10 ή μήπως αύριο;

Εξόριστος συγγραφέας

Κοινωνικό, βιογραφικό δράμα συμπαραγωγής Ρωσίας, Πολωνίας, Σερβίας, 126′

Σκηνοθεσία: Αλεξέι Γκερμάν Τζούνιορ

Πρωταγωνιστούν: Μίλαν Μάριτς, Ντανίλα Κοζλόφσκι, Ελενα Σουτζέκα, Αρθουρ Μπεσάστνι

Έξι μέρες από τη ζωή του συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάτοφ, στις οποίες προσπαθεί να διατηρήσει το ταλέντο, την αξιοπρέπεια και την καλλιτεχνική του ταυτότητα στη Σοβιετική Ένωση του 1970, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει τους συναδέλφους του να καταπιέζονται από το καθεστώς.

Corgi: Το Σκυλάκι της Βασίλισσας (The Queen’s Corgi)

Κινούμενα σχέδια, 84’

Σκηνοθεσία: Μπεν Στάσεν, Βίνσεντ Κέστελουτ

Στην ελληνική εκδοχή ακούγονται οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Ντίνος Σούτης, Φώτης Πετρίδης, Λίλα Μουτσοπούλου, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιάννης Υφαντής, Σοφία Παναηλίδου, Βασίλης Μήλιος, Στεφανία Φιλιάδη, Δημήτρης Παπαδάτος

Το πιο γλυκό και σκανδαλιάρικο σκυλάκι της Αγγλίας είναι ένα corgi και ακούει στο όνομα Ρεξ. Η περιπέτειά του ξεκινάει όταν το σκάει από το παλάτι και καταλήγει αβοήθητος σε ένα καταφύγιο σκύλων στο Λονδίνο.

Εκεί, μπλέκει σε ένα κλαμπ κυνομαχιών όπου ανακαλύπτει ότι αν θέλει να γίνει ο πρώτος σκύλος θα πρέπει να το κερδίσει με την αξία του. Κατά την διάρκεια της προσπάθειάς του να βρει και πάλι τη βασίλισσα, ο Ρεξ ερωτεύεται, ενηλικιώνεται και ανακαλύπτει τον πραγματικό του εαυτό.