Η διάσημη, ρομαντική, κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, το Ελιξίριο του Έρωτα, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, επιστρέφει στο θέατρο Ολύμπια για πέντε μόνο παραστάσεις από σήμερα έως τις 20 Μαΐου.

Η ευφρόσυνη, πολύχρωμη και χαμογελαστή παράσταση που έστησε ο Σταμάτης Φασουλής, ενθουσίασε το κοινό που την παρακολούθησε στην αρχή της καλλιτεχνικής περιόδου, τον Οκτώβρη του 2011. Απολαυστική, «σαν γλυκόπιοτο ελιξίριο» χαρακτηρίστηκε η παράσταση, στην οποία τα κωμικά στοιχεία διαδέχονται τις στιγμές συγκίνησης. Μια παράσταση που έδωσε χρώμα στις γκρίζες μέρες που ζούμε.

Πρόκειται για μια από τις πιο γοητευτικές και μελωδικές όπερες του ρεπερτορίου, αλλά και μια από τις αγαπημένες του κοινού της όπερας παγκοσμίως. Ο Ντονιτσέττι έγραψε υπέροχες μελωδίες, όπως το διάσημο “Una furtiva lagrima”, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ατμόσφαιρα του έργου και την ενορχήστρωση. Έπλασε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, όπου κυριαρχούν τα φωτεινά χρώματα και τα αγνά συναισθήματα, σε ένα έργο που μέχρι σήμερα επιτρέπει στον θεατή να φύγει από την αίθουσα με χαμόγελο.

Ο Σταμάτης Φασουλής, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, μεταφέρει το μελόδραμα του Νεμορίνο και της Αντίνα σε ένα εργοστάσιο της δεκαετίας του ‘50. Η ασπρόμαυρη καταθλιπτική ατμόσφαιρα που αντικατοπτρίζει την συναισθηματική κατάσταση του Νεμορίνο, ο οποίος διεκδικεί ανεπιτυχώς την πλούσια και όμορφη Αντίνα, δίνει την θέση της στην πολύχρωμη ευφορία που προκαλεί το ελιξίριο και οι «μαγικές» του ιδιότητες…

Η όπερα αυτή, καθιέρωσε τον Ντονιτσέττι, ο οποίος διαδέχεται τον Ροσσίνι στο είδος της κωμικής όπερας, διατυπώνοντας μια προσωπική γλώσσα πολύ διαφορετική από αυτή του διάσημου συναδέλφου του. Η μεγάλη τομή που κατάφερε ο Ντονιτσέττι είναι ότι εισήγαγε το συναισθηματικό στοιχείο στο είδος αυτό της κωμικής όπερας. Στο Ελιξίριο, οι δύο βασικοί χαρακτήρες ωριμάζουν μπροστά στα μάτια των θεατών τόσο δραματουργικά όσο και μουσικά, ενώ η λύση της ιστορίας δίνεται από την εξέλιξη στην ψυχολογία τους. Με άλλα λόγια σε αντίθεση με την παράδοση του 18ου αιώνα οι χαρακτήρες του Ελιξιρίου μοιάζουν να έχουν αληθινά συναισθήματα, τα οποία μάλιστα ο συνθέτης μοιάζει να τα προσεγγίζει με σκεπτικό σύγχρονης ψυχολογίας.

Η πλοκή του έργου αφορά στον έρωτα που αισθάνεται ο φτωχός χωρικός Νεμορίνο για την όμορφη, πλούσια και φιλάρεσκη Αντίνα. Πιστεύει ότι αν πιεί ένα μαγικό ελιξίριο εκείνη θα τον αγαπήσει. Την αφέλειά του εκμεταλλεύεται ο πλανόδιος αγύρτης Δρ. Ντουλκαμάρα, που τού πουλά αντί για ελιξίριο ένα μπουκάλι κρασί Μπορντώ. Ο Νεμορίνο δεν έχει χρήματα. Έτσι, προκειμένου να το αγοράσει, κατατάσσεται στο στρατό, γεγονός που του αποφέρει άμεσα το επιθυμητό ποσό. Όταν το μαθαίνει, η Αντίνα πείθεται για τη δύναμη των αισθημάτων του, ομολογεί πως εκείνη τον αγαπά και η υπόθεση οδηγείται σε αίσιο τέλος.

Μουσική Διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
Διεύθυνση Χορωδίας Νίκος Βασιλείου – Άντον Τρεμμέλ

Αντίνα Έλενα Κελεσίδη (16, 18, 20/ 5)
Βασιλική Καραγιάννη (17, 19/ 5)
Νεμορίνο Αντώνης Κορωναίος (16, 18, 20/ 5)
Γιάννης Χριστόπουλος (17, 19/ 5)
Μπελκόρε Διονύσης Σούρμπης (16, 18, 20/ 5)
Κύρος Πατσαλίδης (17, 19/ 5)
Ντουλκαμάρα Δημήτρης Κασιούμης (16, 18, 20/ 5)
Τάσος Αποστόλου (17, 19/ 5)
Τζαννέττα Δέσποινα Σκαρλάτου (16, 18, 20/ 5)
Μυρσίνη Μαργαρίτη (17, 19/ 5)

Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τιμές εισιτηρίων €20, €30, €40, €50, €60, €70, €80

Παιδικό, φοιτητικό €15

Στην παράσταση της Πέμπτης 17 Μαΐου 2012 όλες οι κατηγορίες εισιτηρίων διατίθενται με 15% έκπτωση στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της ΕΛΣ

Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ
Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Καθημερινά 9.00–21.00