Με τον τίτλο «Μονόδρομος» ανοίγει σήμερα η αυλαία της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Σημαδεμένα χαρτιά, ιστορικές γελοιογραφίες και σουρεαλιστικές εγκαταστάσεις από 120 καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν σε κτίρια με ιδιαίτερους συμβολισμούς.

Οι καλλιτέχνες συνθέτουν ιστορικά θραύσματα και ντοκουμέντα προσπαθώντας, δια μέσου της τέχνης, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν της πόλης. Γίνονται μάρτυρες μιας πραγματικότητας στην οποία τα γεγονότα ξεπερνούν την καθημερινότητα και τους ανθρώπους.

Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Μονόδρομος» έχει σχεδιαστεί ως το τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε το 2007 με τον -δυστυχώς, προφητικό- τίτλο «Destroy Athens» και συνεχίστηκε δύο χρόνια αργότερα, με την έκθεση «Heaven».

Την θεματολογία της 3ης Μπιενάλε όρισε το εμβληματικό έργο «Μονόδρομος» που έγραψε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν το 1928, 12 χρόνια πριν αυτοκτονήσει στα σύνορα Γαλλίας – Ισπανίας, προσπαθώντας να διαφύγει από τους ναζί.

Τα περισσότερα έργα θα εκτεθούν στην Διπλάρειο Σχολή στην πλατεία Θεάτρου. Ανάμεσα στους 120 καλλιτέχνες είναι οι Μαρία Παπαδημητρίου, Κώστας Μπασάνος, Μιχάλης Κατζουράκης, Νίκος Χαραλαμπίδης, Παναγιώτης Λάμπρου, Νόρμαν Λέτο, Κάρολαιν Μέι, Μάρκους Κόουτς, Γιένς Χάνινγκ, Αντρέα Μπάουερ, Γιάκομπ Κόλντινγκ, Μπας Γιαν Άντερ και άλλοι ενώ φιλμ των κινηματογραφιστών Νίκο Κούνδουρο, Τώνη Λυκουρέση και Βασίλη Μαζωμένο θα προβάλλονται σε όλη την διάρκεια της 3ης Μπιενάλε.