Ένα δυνατό αθλητικό δράμα με άφθονα στοιχεία θρίλερ φέρνουν αυτόν τον μήνα στην ελληνική τηλεόραση τα Novacinema, μια πραγματική μεν, πλην απίστευτη, προσωπική οδύσσεια ενός γιατρού κόντρα σε όλο το επαγγελματικό κατεστημένο.

Η αληθινή ιστορία του νευροπαθολόγου Μπένετ Ομάλου που ανακάλυψε τη χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια δεν είναι άλλο ένα χρονικό ιατρικού θριάμβου γραμμένο στο αποστειρωμένο περιβάλλον του εργαστηρίου. Είναι αντιθέτως η λυσσαλέα μάχη με τα συμφέρονται του δημοφιλέστατου αμερικανικού ποδοσφαίρου, που θα φέρει τον γιατρό απέναντι στο εθνικό πρωτάθλημα καταλήγοντας σε ένα ανελέητο κυνηγητό εναντίον του.

Ο Γουίλ Σμιθ ενσαρκώνει τον σπουδαίο νιγηριανό γιατρό σε μια μοναδική ιστορία τύπου «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» . Ο λαμπρός νευροπαθολόγος ήταν ο πρώτος που συνέδεσε το 2002 τα σοβαρά χτυπήματα που δέχονται οι παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου με τη χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια, αν και αυτή τη γνώση δεν την ήθελε καθόλου ο επαγγελματικός αθλητισμός, προσπαθώντας να διασφαλίσει τα κεκτημένα του.

wiilslsfmmiithdg1

Τρομοκρατημένο το NFL (η ομοσπονδία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου), στρέφεται στο παρασκήνιο και τις διαβουλεύσεις κάτω από το τραπέζι μπας και απαλλαγεί από τον ενοχλητικό γιατρό που θέλει να ξεσκεπάσει ένα καλά κρυμμένο μυστικό του οργανωμένου αθλητισμού: τη χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια που πλήττει τους αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου, κάτι που μετατρέπει αναγκαστικά το άθλημα σε μόνιμη απειλή για την υγεία των παικτών που υφίστανται επανειλημμένα τραύματα στο κεφάλι αλλά και εγκεφαλικές διασείσεις.

Ο δρ Ομάλου δεν παραιτείται φυσικά από τον αγώνα του να κρατήσει ανοιχτή την έρευνα του για τις εγκεφαλικές βλάβες των ποδοσφαιριστών σε πείσμα της εθνικής ομοσπονδίας του αμερικανικού ποδοσφαίρου, η οποία προσπαθεί με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο να τον σταματήσει, μιας και πρόκειται για βαριά βιομηχανία χρήματος και δεν θέλει να παραδεχτεί τις μόνιμες συνέπειες των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων των αθλητών της.

wiilslsfmmiithdg3

Αν τώρα εσείς αντιμετωπίζετε ως τηλεθεατές τα δικά σας θεματάκια με την απρόσκοπτη παρακολούθηση της ταινίας, μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της Nova, εκεί που οι δυνατότητες δεν έχουν πρακτικά τέλος! Γιατί αν σας τρελάνουν στα τηλέφωνα την ώρα που βλέπετε live το «Concussion», κανένα πρόβλημα: πατάτε Pause και Play μετά συνεχίζοντας από κει ακριβώς που είχατε μείνει.

Αν πάλι θέλετε να ξανακούσετε την ατάκα του Γουίλ Σμιθ ή να δείτε για δεύτερη φορά μια δυνατή σκηνή, επίσης κανένα πρόβλημα: κάνετε Rewind στην ταινία και την ξαναζείτε σαν να είναι η πρώτη φορά! Κι αν τέλος λατρέψατε τόσο τη «Διάσειση» και τη θέλετε στην προσωπική σας ταινιοθήκη, η Nova σας καλύπτει και πάλι δίνοντάς σας τη δυνατότητα εγγραφής (REC) των αγαπημένων σας προγραμμάτων. Ακόμα και προγραμματιζόμενη εγγραφή παρέχει!

Το «Concussion» του Πίτερ Λέιντσμαν προσυπογράφει τη δυναμική επιστροφή του εξαιρετικού Γουίλ Σμιθ στο μεγάλο πανί και τις δυνατές ερμηνείες, χαρίζοντάς μας έναν αξιομνημόνευτο ρόλο γεμάτο ειλικρίνεια και ευαισθησία που μόνο αδιάφορος δεν θα περάσει. Το γεγονός ότι η Ακαδημία Κινηματογράφου τον προσπέρασε αδιάφορα στις οσκαρικές υποψηφιότητες μόνο ως σκάνδαλο λογίστηκε! Και παρά την υποψηφιότητά του για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού…

«Δεν ήξερα καθόλου το ζήτημα, κι αυτό ήταν κυρίως που με έπεισε να συμμετάσχω στην ταινία. Ο γιος μου παίζει ποδόσφαιρο εδώ και τέσσερα χρόνια και δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Όταν γνώρισα τον σκηνοθέτη Πίτερ Λέιντσμαν και καθίσαμε να συζητήσουμε για την ταινία, αναλύσαμε και την επιστημονική πλευρά του θέματος. Τρόμαξα ως γονιός», εξομολογήθηκε ο Γουίλ Σμιθ.

Τον μακροχρόνιο πόλεμο του ταγμένου γιατρού κόντρα στη λίγκα του αμερικανικού ποδοσφαίρου φέρνουν στους μικρούς μας δέκτες τα Novacinema, πιστά στις δεσμεύσεις τους για λαμπερές τηλεοπτικές πρεμιέρες σε αποκλειστικότητα και τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι.

wiilslsfmmiithdg2

Αν τώρα δεν σας βολεύει η ώρα που προβάλλεται η ταινία, κανένα πρόβλημα! Συνδέετε τον αποκωδικοποιητή με το internet και αποκτάτε δωρεάν πρόσβαση στο Nova On Demand, βάζοντας στο χέρι όλες τις μεγάλες πρεμιέρες της Nova, τις λατρεμένες σειρές και τα παιδικά που βλέπουμε με μανία, αλλά και πλήθος ντοκιμαντέρ και όλη φυσικά τη χρυσή ταινιοθήκη της Finos Films!