«Ηράκλειο- Καλοκαίρι 2015», είναι ο τίτλος των ποικίλων εκδηλώσεων  που θα «φιλοξενηθούν» στο Ηράκλειο Κρήτης: Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, μουσικοποιητικές βραδιές, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ρεσιτάλ πιάνου, παραστάσεις χοροθεάτρου, μιούζικαλ, όπερα για νέους, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, διαδραστική παράσταση για παιδιά, κυνήγι παραλίας κ.ά.

Οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» και στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», ωστόσο μέσα στο καλοκαίρι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμα στην πλατεία της Πύλης Βηθλεέμ (θερινό σινεμά), στη βόρεια χαμηλή πλατεία της ίδιας Πύλης, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στις πλατείες Δασκαλογιάννη και Αγίας Αικατερίνης, στους πεζοδρόμους της πόλης καθώς και στα δημοτικά διαμερίσματα.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ το φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και το σύνολο των προβολών στο θερινό δημοτικό κινηματογράφο «Βηθλεέμ» -από τις 12 Ιουλίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου. Επίσης, γίνονται προσπάθειες για την υλοποίηση του προγράμματος «Σινεμά στους Δρόμους» (CINEMA ON THE ROAD) όπου προβολές επιλεγμένων ταινιών θα γίνονται και στην περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί, ένα 10ημέρο με τίτλο «Κρήτη, μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» (29 Αυγούστου – 9 Σεπτεμβρίου), με εκθέσεις, ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, με στόχο «να διασπείρουμε τις εκδηλώσεις αυτές σε ολόκληρο τον Δήμο, να κάνομε κάθε γωνιά του μια μικρή γιορτή» όπως τονίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις οι Ηρακλειώτες διατρέχουν όλες τις ιστορικές περιόδους της Κρητικής ιστορίας.

Οι δημότες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, των οποίων το κόστος του εισιτηρίου ξεκινά από τα 5 ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εκδηλώσεις διατηρούν τον κοινωνικό χαρακτήρα τους συγκεντρώνοντας τρόφιμα και φάρμακα για ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε ανάγκη (σε όλο το πρόγραμμα υπάρχουν 55 τέτοιες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό).

Ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεων κλείνει με μία …χειμωνιάτικη έκθεση έργων ζωγραφικής, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, του Ηρακλειώτη ζωγράφου Θωμά Φανουράκη, στον οποίο και είναι αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ.

Ήδη κυκλοφόρησε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σ’ ένα καλαίσθητο φυλλάδιο και στο εξώφυλλο του προγράμματος όσο και στις εσωτερικές σελίδες, οι Ηρακλειώτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν έργα τού Θωμά Φανουράκη.

«Σε καιρούς δύσκολους, σε εποχές που η χώρα δοκιμάζεται, ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να μην υποστείλει τη σημαία του πολιτισμού. Όπως και προεκλογικά είχαμε υποσχεθεί, η κοινωνική πολιτική και ο πολιτισμός αποτελούν βασικές προτεραιότητές μας» τονίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

Επίσης ο δήμαρχος αναφέρει ότι «σε συνεργασία με τοπικά σχήματα, με φορείς από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα προσφέρουμε και φέτος ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με μουσικές, θέατρο και διάφορες άλλες εκδηλώσεις». «Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές θα διατηρήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα τους, αφού αντί εισιτηρίου, θα προσφέρονται από το κοινό τρόφιμα, τα οποία θα διανεμηθούν στα κοινωνικά παντοπωλεία και στις ομάδες του πληθυσμού που δοκιμάζονται» επισημαίνει ο κ. Λαμπρινός.