Το Όσκαρ που κέρδισε η ταινία «20 ημέρες στη Μαριούπολη», ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με θέμα την πολιορκία αυτής της ουκρανικής πόλης την άνοιξη του 2022 από τον ρωσικό στρατό, χαιρέτησε τη Δευτέρα, 11/3, η Ουκρανία. Όπως υπογράμμισαν εκ της κυβέρνησης του Ζελένσκι, η επιτυχία αυτής της ταινίας είναι «σημαντική», γιατί αναδεικνύει «τα εγκλήματα της Ρωσίας» σε μια στιγμή αβεβαιότητας σχετικά με την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο.

«Το πρώτο Όσκαρ στην ιστορία. Και πόσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Αντρίι Γερμάκ, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. «Ο κόσμος είδε την αλήθεια για τα εγκλήματα της Ρωσίας. Η δικαιοσύνη κερδίζει», πρόσθεσε.

Η ταινία που κέρδισε χθες, Κυριακή, το Όσκαρ Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ, δημιουργήθηκε από τους ουκρανούς δημοσιογράφους του «Associated Press», Μστίσλαβ Τσέρνοφ, Εβγκένι Μαλολέτκα και Βασιλίσα Στεπανένκο. Τις τελευταίες εβδομάδες η ταινία είχε ήδη τιμηθεί με σειρά διεθνών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων τα βραβεία Πούλιτζερ και Bafta.

Η επιτυχία της στο Λος Άντζελες προκάλεσε ένα κύμα συγκίνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία.

«Γεγονός ιστορικό και θλιβερό ταυτόχρονα», σχολίασε στο Facebook μια φιλοδυτική βουλευτής της αντιπολίτευσης, η Ιρίνα Γκεραστσένκο. «Ευχαριστούμε τους δημιουργούς αυτής της φρικιαστικής ταινίας», πρόσθεσε.

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει την αγωνία αυτής της πόλης, η οποία βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία και αποτέλεσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη ημέρα της εισβολής στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και καταλήφθηκε από αυτές 86 ημέρες αργότερα, με τίμημα χιλιάδες νεκρούς και μια σχεδόν πλήρη καταστροφή.

Οι δημοσιογράφοι του «Associated Press», οι οποίοι πέρασαν τρεις εβδομάδες μέσα στην πολιορκημένη πόλη, κατάφεραν να επιβιώσουν και να βγάλουν στο εξωτερικό τις εικόνες τους.

«Είμαι ίσως ο πρώτος σκηνοθέτης πάνω σ’ αυτό το βήμα, που λέει πως θα προτιμούσε να μην είχε κάνει ποτέ αυτή την ταινία, αν σε αντάλλαγμα η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία ούτε και καταλάβει τις πόλεις μας», είπε ο Μστίσλαβ Τσέρνοφ, ο σκηνοθέτης, στη διάρκεια της τελετής που οργανώθηκε στο Λος Άντζελες όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το AFP.

Η βράβευση αυτή έρχεται τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο, ενώ η δυτική βοήθεια καταρρέει. Στις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο στρατιωτικό σύμμαχο του Κιέβου έναντι της Ρωσίας, μια βοήθεια 60 δισ. δολαρίων έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες στο Κογκρέσο με φόντο διαφωνίες ανάμεσα στους ρεπουμπλικάνους και τους δημοκρατικούς.

Το τρέιλερ της ταινίας