Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και η σημερινή έξοδος περιλαμβάνει επίσκεψη σε εκθέσεις. Αν είστε λάτρεις των εικαστικών τεχνών, δεν θα μείνετε παραπονεμένοι, καθώς στην Αθήνα θα βρείτε πολλές κι ενδιαφέρουσες προτάσεις. Μάλιστα, κάποιες εκθέσεις κάνουν σήμερα εγκαίνια.

«Ιχνηλατώντας το Φως» – Λουδοβίκος των Ανωγείων

Η genesis gallery παρουσιάζει στον νέο της χώρο την πρώτη έκθεση της νέας χρονιάς 2024, με τίτλο «Ιχνηλατώντας το Φως», του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Την έκθεση στηρίζει και προλογίζει με το κείμενό της η Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης-τεχνοκριτικός Officier des Arts et Lettres.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων σημειώνει για την προσωπική του έκθεση: «Εγκαινιάζοντας τη νέα μαγευτική αίθουσα τέχνης ο Γιώργος Τζάνερης με τίμησε με την πρώτη έκθεση του νέου χώρου της νέας εποχής της genesis gallery! Και είναι μεγάλη τιμή που η κυρία Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν ανέλαβε να ερμηνεύσει με ένα υπέροχο ποιητικό κείμενο την παρούσα ενότητα των έργων μου δίνοντας τον τίτλο «Ιχνηλατώντας στο φως».

Αγαπημένα Αντικείμενα με το «παράσημο» της παλαιότητας, ξεκλειδώνουν την μνήμη μας. Η μνήμη αυτό το φιλοδώρημα του χρόνου που φέρει τη δυνατότητα να διηγηθεί την παρελθούσα ιστορία των Οικείων αντικειμένων. Έργα «Προσωπογραφίες». Με τόσα βλέμματα, τόσα αγγίγματα παίρνουν δικαιώματα έμψυχων. Με κάποιο τρόπο μετείχαν των συναισθημάτων μας μια λάμπα που «ιχνηλατεί στο φως» όπως ένα κερί που υποφωτίζει τις πολύτιμες αναμνήσεις μας.

Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, στις 20:00
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 12:00 – 21:00 | Σάββατο 12:00 – 15:00
Gallery Genesis, Ιπποκράτους 121, Κολωνάκι

Στέργιος Στάμος έκθεση «Γόρδιοι Δεσμοί» – Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση του Στέργιου Στάμου, «Γόρδιοι Δεσμοί», που θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, από 22 Φεβρουαρίου έως 24 Μαρτίου σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη, συμπεριλαμβάνει έργα τα οποία εντάσσονται σε δύο μεγάλες ενότητες δουλειάς του των τελευταίων χρόνων.

Στην πρώτη ενότητα, εκκινεί από μία πραγματικότητα που είναι δίπλα μας, την πραγματικότητα της μετανάστευσης και της αναζήτησης χιλιάδων ανθρώπων μιας φανταστικής «Γης της Επαγγελίας», για τον εγκλωβισμό τους σε δομές φιλοξενίας, αντιμέτωπους με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την απόρριψη.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, ο Στάμος επικεντρώνεται στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, αλλά και στην Ελλάδα της αναζήτησης νέων μορφών αλληλεγγύης, ενότητας και συνύπαρξης.

Ταυτόχρονα παρουσιάζονται μία νέα σειρά γλυπτών. Πρόκειται για γλυπτά με υλικά όπως τσιμέντο, σιδερένιες λεπτές ράβδους βαμμένες με λαμπερά χρώματα, αλουμίνιο και φως, και αναφορές εκτεινόμενες από τον μυθικό μάντη Τειρεσία μέχρι τις συμπαντικές θεωρίες του Stephen Hawking.

Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 στις 19:00
Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από performance με τον χορευτή Σπύρο Ντόγκα.
Κτίριο Β΄ Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων

Σοφία Καλογεροπούλου έκθεση ζωγραφικής – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» και η Γκαλερί Σκουφά, με υπερηφάνεια και θαυμασμό για μια καλλιτέχνιδα που κρύβει παρτιτούρες στα έργα της και επιτρέπει στο πλήθος των θεμάτων της να κατακτούν την αρμονία, παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής την καινούρια έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου, η οποία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 19:00.

Επιμέλεια έκθεσης: Διώνη Καλογεροπούλου
Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Οι Φίλοι της μουσικής – Γκαλερί Σκουφά
Εκθεσιακός χώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές: 10:00 – 20:00 (τελευταία είσοδος 19:00), Σαββατοκύριακα: 11:00 – 15:00 (τελευταία είσοδος 14:00)
Τις ημέρες που υπάρχει παράσταση στην Αίθουσα Χ. Λαμπράκης, οι κάτοχοι των εισιτηρίων μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση μέχρι το τέλος της παράστασης.

Έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» – Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη παρουσιάζουν την έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη).

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού και να γνωρίσουν τους αστούς -Εβραίους και Χριστιανούς- της πόλης μέσα από την κοινή τους παρουσία στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται κυρίως από το εξαιρετικά πλούσιο αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη και τις πολύτιμες συλλογές του Εβραϊκού μουσείου Θεσσαλονίκης.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-16:00, Σάββατο: 10:00-15:00

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου 2024 και θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

Ανδρέας Τσίλιος έκθεση ζωγραφικής-αγιογραφίας «Φαγιούμ Νεκρικές Προσωπογραφίες της Αιγύπτου»

Ο Δήμος Ηλιούπολης παρουσιάζει την Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής (πορτρέτων Φαγιούμ)- Αγιογραφίας «Φαγιούμ Νεκρικές Προσωπογραφίες της Αιγύπτου» του Ανδρέα Τσίλιου.

Τα πορτρέτα της περιοχής Φαγιούμ ήρθαν στο φως αλλά και στα μάτια ερευνητών και συλλεκτών στα τέλη του περασμένου αιώνα. Το αίνιγμα δεν παύει να υπάρχει, αρκεί να κοιτάξει ο θεατής τα φλογερά μάτια των ανθρώπων και τα χείλη που τόσα έχουν να πουν αν και κλειστά. Δουλεμένα με τρόπο ρεαλιστικό, αλλά όχι σαφή ως προς το θέμα φωτός-σκιάς και φτιαγμένα από έμπειρους καλλιτέχνες της εποχής.

Απεικονίζουν άνδρες, γυναίκες και τα παιδιά που πέθαιναν και τα τοποθετούσαν ως προσωπίδα στην μούμια η οποία συμβόλιζε την ελπίδα τους για αιωνιότητα. Ορισμένα από αυτά είναι ζωγραφισμένα με τέμπερα και άλλα με την μέθοδο της εγκαυστικής. Οι ρίζες αυτής της ζωγραφικής μεθόδου παραπέμπουν στη σχολή της Αλεξάνδρειας και είναι ελληνικές. Όσοι λοιπόν είχαν την οικονομική άνεση, εξασφάλιζαν την αθανασία με την απεικόνιση της μορφής τους στη μούμια τους.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελείται από αντίγραφα των διασωθέντων, δουλεμένα με σκόνες αγιογραφίας και κόλλα.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-13:00 και 17:30-21:00
Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης, Λεωφόρο Ειρήνης 14-16 και Αλκιβιάδου στην πλατεία Φλέμινγκ