Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας, «Bob Marley: One Love». Η ταινία για τη ζωή του θρύλου της ρέγκε έρχεται στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 15 Φεβρουαρίου και για πρώτη φορά θα δούμε να ξεδιπλώνεται στη μεγάλη οθόνη μια δυνατή ιστορία υπέρβασης της διαφορετικότητας, αλλά και το ταξίδι πίσω από την επαναστατική μουσική του Μπομπ Μάρλεϊ.

Η ταινία έχει την απόλυτη έγκριση της οικογένειας Μάρλεϊ, η οποία, μάλιστα, συνεργάζεται με την παραγωγή. Τον θρύλο της ρέγκε μουσικής υποδύεται ο Kingsley Ben-Adir και μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις είναι θετικές για τον νεαρό ηθοποιό, ο οποίος προσεγγίζει με σεβασμό τον μύθο της παγκόσμιας μουσικής.

Ο Reinaldo Marcus Green, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, δηλώνει: «Υπάρχουν ταινίεc και υπάρχουν ταινίεc για τον Μπομπ Μάρλεϊ». Ο ίδιος καταλαβαίνει καλά τη δυσκολία του εγχειρήματος να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του Μάρλεϊ. «Στην ταινία θα δούμε έναν Μπομπ Μάρλεϊ, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι. Θα δώσουμε σε όλουc κάτι που δεν έχουν δει, κάτι που δεν μπορούν να βρουν σε μηχανή αναζήτησηc, κάτι βασισμένο σε πραγματικέc συνομιλίες, εκ των έσω», εξηγεί ο σκηνοθέτης για το τι να περιμένουμε στη μεγάλη οθόνη.

Εξάλλου, η ταινία δεν έχει απλά την έγκριση της οικογένειας, αλλά συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές και άγνωστες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη. Στην παραγωγή συναντάμε δύο από τα παιδιά του Μπομπ, τον Ziggy και τη Cedella Marley, καθώς και την εµβληµατική καλλιτέχνιδα, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε ό,τι κατέκτησε ο σύζυγός της, τη χήρα του Μάρλεϊ, Ρίτα.

Το αποτέλεσµα, λοιπόν, είναι το πορτρέτο ενός µουσικού κολοσσού, του οποίου το µήνυµα ενότητας θα τον έβαζε στο στόχαστρο φονικών δυνάµεων, ενώ θα ανακαλύψουμε και την αθέατη πλευρά του συζύγου, του πατέρα και του επαναστάτη.

Η μεταμόρφωση σε Μπομπ Μάρλεϊ

O Kingsley Ben-Adir έχει κλέψει την παράσταση στη βρετανική θεατρική σκηνή και σε δηµοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, όπως το «Peaky Blinders», ενώ συνέχισε µε πρότζεκτ που φτάνουν µέχρι τη Marvel («Secret Invasion») και τη Mattel (ως ένας Ken στην «Barbie»). Έχει ξεχωρίσει, επίσης, µε εκπληκτικές ερµηνείες πραγµατικών θρύλων, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα στη σειρά «The Comey Rule» και ο Malcolm X στην ταινία «One Night In Miami».

Ο Ben-Adir παραδέχεται ότι αν η οικογένεια Μάρλεϊ δεν είχε εµπλακεί στην παραγωγή, ο ίδιος δε θα περνούσε καν από οντισιόν. O Reinaldo Marcus Green θυµάται ότι αυτό που διέκρινε στον Ben-Adir ήταν κυρίως η ευαισθησία του. «Ψάξαμε σε όλο τον κόσμο. Ψάχναμε κάποιον που θα μπορούσε να ενσαρκώσει τον Μπομπ Μάρλεϊ. Δεν γίνεται να τον αναδημιουργήσει κανείc. Δεν μπορούμε να τον φέρουμε πίσω, αλλά μπορούμε να φέρουμε πίσω την ουσία του. Ο Kingsley ερμήνευσε τον Μπομπ, τον υποδύθηκε, δεν τον μιμήθηκε», εξηγεί ο σκηνοθέτης για τον πρωταγωνιστή.

Η όλη διαδικασία της µεταµόρφωσης σε Marley πήρε χρόνο και ο πρωταγωνιστής χρειάστηκε να χάσει πολύ βάρος, να µάθει να παίζει κιθάρα, να κινείται και να ακούγεται σαν τον Μπομπ Μάρλεϊ. Ίσως η µεγαλύτερη πρόκληση για τον ηθοποιό ήταν να παίξει µε τον ρυθµό οµιλίας της φωνής του τραγουδιστή και, κυρίως, µε τη διάλεκτό του.

«Ο Kingsley πέρασε οχτώ μήνες, ακούγονταc τον Μπομπ Μάρλεϊ, σαν έναν δίσκο στο μυαλό του», επισηµαίνει ο σκηνοθέτης.

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Reinaldo Marcus Green
Πρωταγωνιστούν: Kingsley Ben-Adir, Lashana Lynch, Jesse Cilio, James Norton

Κυκλοφορεί στις 15 Φεβρουαρίου από τη Feelgood