Ο βιγκανισμός τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Στις προθήκες των σούπερ μάρκετ θα δεις πολλά vegan προϊόντα, στα ζαχαροπλαστεία τα γλυκά είναι αρκετά και λαχταριστά, το αφρόγαλα στον καφέ έχει γίνει και αυτό vegan, ενώ στην Αθήνα υπάρχουν επίσης αρκετά εστιατόρια με vegan μενού.

Τώρα, ήρθε – ή μάλλον ξαναήρθε – η ώρα ο βιγκανισμός να γίνει και παράσταση. Ο Μιχάλης Σεβαστέρης ανεβάζει το «Είμαι ακόμα vegan», τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του stand up comedy, στην οποία τότε συστηνόταν στο κοινό, απλά ως vegan. Και παραμένει, εννοείται, αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Μόνο η αντιμετώπιση των κρεατοφάγων που δεν τους αντιμετωπίζουν πλέον ως κάτι «περίεργους τύπους» που δεν τρώνε κρέας.

Ο Μιχάλης Σεβαστέρης έχει ετοιμάσει στο Λοσάντζελε Comedy Club, ένα stand up γεμάτο ανατροπές και πολύ γέλιο! Σε αυτό, θα δούμε τον ταλαντούχο vegan Μιχάλη, με τη μη vegan οικογένειά του, το άγχος του, κάποια πιο προσωπικά θέματα όπως μερικές τραυματικές εμπειρίες που είχε (το stand up είναι απλά μια προώθηση για να βγάλει τα ψυχολογικά του πάνω μας, εξομολογείται στο Newsbeast.gr), ενώ αυτόν τον καιρό δοκιμάζει και αρκετά νέα κείμενα διαφόρων θεμάτων.

Ο Μιχάλης Σεβαστέρης είναι vegan εδώ και 12 χρόνια, ενώ μία από τις πιο περίεργες ατάκες που έχει ακούσει, είναι σε έναν απίθανο διάλογο που είχε με τον θείο του. «Με ρώτησε ο θείος μου “πώς και έγινες vintage;” ναι έτσι το λέει. Ίσως άμα είσαι πολλά χρόνια vegan γίνεσαι vintage αυτόματα. Τέλος πάντων του λέω έγινα από φιλοζωία. Προσπαθείς γενικά να κάνεις λιγότερο κακό στον πλανήτη, τους ανθρώπους, τα ζώα. Και μου απαντάει απλά “ψιλόμαλακία ακούγεται”», θυμάται.

Αλήθεια, κοστίζει το να είσαι vegan; Γιατί έχει περάσει αυτή η εντύπωση πως πρέπει να διαθέτεις χρήματα για να ακολουθήσεις έναν vegan τρόπο ζωής.

«Παλιότερα ήταν αρκετά πιο ακριβά τα υποκατάστατα κρέατος, αλλά τώρα έχουν πέσει πολύ οι τιμές και τα vegan μπιφτέκια είναι περίπου όσο και ένα κανονικό μπιφτέκι (παραδέχομαι και μόνος μου ότι δεν είμαστε κανονικοί;) επίσης η vegan διατροφή μπορεί να είναι πολύ φθηνότερη αν σου αρέσει να μαγειρεύεις φαγητά όπως όσπρια και ζυμαρικά», μας λέει.

Τι θα κάνει, όμως, ο Μιχάλης Σεβαστέρης αν ο έρωτας της ζωής του τρώει κρέας; Η απάντησή του αφοπλιστική. «Θα της έλεγα τουλάχιστον μη νιώθω τα κομματάκια μπιφτεκιών στο στόμα σου, ενώ φασωνόμαστε. Ας έρθει ο έρωτας της ζωής μου πρώτα και θα τα βρούμε».

Ο ταλαντούχος κωμικός μάς εξηγεί τέλος σε ποια φάση βρίσκεται το stand up comedy στην Ελλάδα και αν είναι πιο εύκολα, πλέον, τα πράγματα για κάποιον να ακολουθήσει αυτό το είδος.

«Σίγουρα έχει μεγαλώσει το κοινό του stand up και είναι πιο εύκολο πλέον να βιοποριστούμε από αυτό που αγαπάμε. Αλλά δεν το παίρνουμε για δεδομένο. Πλέον οι Έλληνες κωμικοί βλέπω ότι παράγουμε νέα καλά κείμενα πιο γρήγορα από ποτέ και κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτό το κωμικό μπουμ που έχει γίνει να συνεχίσει», εξηγεί στο Newsbeast.

Ακολουθούν βαρυσήμαντες δηλώσεις του Μιχάλη Σεβαστέρη για τη φετινή χρονιά, με αφορμή τις νέες του εμφανίσεις:
(ακόμη) είναι βίγκαν
(ακόμη) κωμικός
(ακόμη) στο Λοσάντζελε
(ακόμη) πάρα πολύ εκφραστικός (not!).

Αυτός θα φέρει την πολυπόθητη σταθερότητα. Τ’ ορκίζεται σε όλα τα λαχανικά της πλάσης και στα πράσινα σμούθι που κοστίζουν μια περιουσία! Το μοναδικό νέο ταλέντο της κωμωδίας ανεβαίνει στη σκηνή του Λοσάντζελε με 6 ενεργειακά ποτά (απαραίτητα ώστε να μείνει εντελώς ακίνητος για 90’), κωμικά one liners και οικογενειακές ιστορίες (λίγο χειρότερες απ’ τις τηλεοπτικές).

Ταυτότητα παράστασης

Είμαι (ακόμα) vegan
Μιχάλης Σεβαστέρης
Πού: Λοσάντζελε Comedy Club, Κορυζή 4, Αθήνα
Πότε: Κάθε Παρασκευή στις 21:00
Εισιτήριο: 10 €
Κρατήσεις εισιτηρίων: more.com & στο τηλέφωνο 210 9215740
Διάρκεια: 90’