Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota Motor Corp ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί παγκοσμίως 57.000 οχήματα για να αντικαταστήσει εν δυνάμει θανατηφόρους αερόσακους κατασκευασμένους από την Takata Corp, καθώς η κρίση γύρω από την εν λόγω ιαπωνική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων δεν φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η ενέργεια της Toyota ακολουθεί την ανάκληση οχημάτων πριν από δύο εβδομάδες από την αντίπαλό της Honda Motor Co για το ίδιο πρόβλημα, μετά τις αποκαλύψεις για έναν πέμπτο θάνατο στη Μαλαισία που συνδέεται με αερόσακο της Takata. Περισσότερα από 16 εκατ. οχήματα έχουν ανακληθεί από το 2008 σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των αερόσακων της Takata, οι οποίοι ενδέχεται να εκραγούν με υπερβολική δύναμη και να διασκορπίσουν μεταλλικά θραύσματα στο αυτοκίνητο.

Η Toyota ανακαλεί μερικά αυτοκίνητα Yaris και RAV4 κατασκευασμένα από το Δεκέμβριο του 2002 μέχρι το Μάρτιο του 2004. Περίπου 40.000 είναι στην Ιαπωνία, 6.000 στην Ευρώπη και τα υπόλοιπα σε άλλες αγορές εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Περίπου 2,6 εκατομμύρια οχήματα έχουν ανακληθεί μέχρι στιγμής στην Ιαπωνία εξαιτίας των αερόσακων της Takata, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών.