Ο χώρος του Ελληνικού Μηχανοκίνητου Αθλητισμού είναι φτωχότερος από το πρωί της Παρασκευής 19/3, όταν σταμάτησε να χτυπά η καρδιά της Ένης Σεφερλή, της πρώτης Ελληνίδας οδηγού ράλι.

Η Ένη γεννήθηκε το 1937 και έζησε την εφηβεία της στο Ανεμοπορικό Κέντρο Τρίπολης μαζί με τον ξάδερφό της γνωστό δημοσιογράφο Κώστα Καββαθά. Σπούδασε βυζαντινολόγος και ήταν πολιτικά δραστήρια, όπως και ο δικηγόρος σύζυγός της Διονύσης Σεφερλής, ο οποίος είχε περάσει και μια …βόλτα από την Μακρόνησο. Μάλιστα το 1965, σε διαδήλωση στην Αθήνα, δίπλα της συνελήφθη χτυπημένος ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας που στην συνέχεια πέθανε μυστηριωδώς και η Ένη πήγε μάρτυρας στο δικαστήριο –ουσιαστικά- κατά της τότε κυβέρνησης.

Το μικρόβιο των αγώνων αυτοκινήτου της κόλλησε κατά πάσα βεβαιότητα από τον ξάδελφό της και μετέπειτα εκδότη των «4Τροχοί» και οι αρχές της δεκαετίας του ’70 την βρίσκουν στο τιμόνι μιας Lancia Fulvia 1.6 Coupe HF, στο πλήρως ανδροκρατούμενο περιβάλλον των δύσκολων αγώνων ράλι της εποχής. Το 1975 αποκτά και οδηγεί μια Alpine-Renault A110, ένα από τα κορυφαία αυτοκίνητα ράλι της εποχής, με την οποία έγινε ευρύτερα γνωστή, αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει ούτε σε ένα από τα τρία Ράλι Ακρόπολις που ξεκίνησε. Με το αυτοκίνητο αυτό πάντως έκανε και την καλύτερη επίδοση της καριέρας της, κερδίζοντας το Ολυμπιακό Ράλι του 1975, αγώνα πέριξ της αρχαίας Ολυμπίας, όπου με τον άνδρα της διαχειρίζονταν το ξενοδοχείο «Ξένιος Ζευς», ένα από τα εμβληματικά ξενοδοχεία της χώρας (σήμερα σταθμό πυροσβεστικής της Αρχαίας Ολυμπίας), κατασκευασμένο το 1963 από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Την Alpine αντικατέστησε ένα Ford Escort RS 2000 MkII με το οποίο έκανε σποραδικές συμμετοχές σε ράλι μέχρι το 1985, ενώ κατάφερε και τον μοναδικό της τερματισμό σε Ράλι Ακρόπολις (1982) με συνοδηγό την Τόνια Παυλή. Βέβαια ο μόνιμος συνοδηγός της ήταν ο καθηγητής Φυσικής Αλέκος Τσαντούλας, ο οποίος συχνά πυκνά οδηγούσε. Όμως, κατά καιρούς κάθισαν δίπλα της οι Παναγιώτης Καπερώνης, Κώστας Καββαθάς, Γιάννης Μπελέγρης, Αντώνης Στιβαχτάρης και Κώστας Στεφανής.

Η Ένη Σεφερλή έβγαζε ετησίως έναν εκπληκτικό τόμο με βυζαντινολογικές ανακοινώσεις, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο φιλοξενούνταν σε οίκο ευγηρίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου εμβολιάστηκε, αλλά πέντε ημέρες μετά ανιχνεύτηκε με covid-19, μεταφέρθηκε στο «Αγία Όλγα» και μετά στην «Παμμακάριστο» (σε απλό δωμάτιο και όχι ΜΕΘ), έως το πρωί της Παρασκευής που η καρδιά της δεν άντεξε και έφυγε για τις ειδικές διαδρομές του ουρανού σε ηλικία 84 ετών.

Από τις πολλές ανέκδοτες ιστορίες της Ένη, ξεχωρίζουν δυο. Η πρώτη, όταν κόλλησε με την Lancia HF σε λάσπες και ήταν αυτή που έσπρωχνε το αυτοκίνητο για να ξεκολλήσει, ενώ ο άνδρας συνοδηγός της καθόταν πάνω στο καπό για να μην …λερωθεί. Η δεύτερη, όταν την σταμάτησε αστυνομικός στην Πατρών-Πύργου και της είπε: «Ποια νομίζετε ότι είσαστε κυρία μου; η Ένη, …και πάτε με διακόσια».

Νίκος Τσάδαρης