Η Opel παρουσίασε το αμιγώς ηλεκτρικό Combo-e Life, ένα ευέλικτο και πρακτικό όχημα δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου (LAV), με τεράστιο χώρο στο εσωτερικό, που προσφέρεται με μία ή δύο συρόμενες πλαϊνές πόρτες και διατίθεται με στάνταρ μήκος 4,4 μ. ή σε έκδοση XL 4,75 μ., και στις δύο περιπτώσεις με πέντε ή επτά καθίσματα.

Ανάλογα με το στυλ οδήγησης και τις επικρατούσες συνθήκες, το νέο Combo-e μπορεί να καλύψει έως 280 χιλιόμετρα με μία φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου 50 kWh (WLTP). Οι ιδιοκτήτες μπορούν να φορτίζουν τη μπαταρία σε περίπου 30 λεπτά έως το 80% της χωρητικότητάς της σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης.

Το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της γερμανικής μάρκας, έχει επίσης ικανότητα ρυμούλκησης 750 κιλών, ενώ προαιρετικά διατίθεται με σύστημα ελέγχου ευστάθειας τρέιλερ (trailer stability control).

Ηλεκτροκινητήρας – Μπαταρία

Με ισχύ 136 ίππων και ροπή 260 Nm από το σύστημα ηλεκτροκίνησης, το Combo-e είναι κατάλληλο και για τον ανοιχτό δρόμο. Ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου μπορεί να επιταχύνει από 0 – 100 χλμ/ώρα σε 11,2 δευτερόλεπτα, ενώ η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 130 χλμ/ώρα, καθιστώντας το κατάλληλο για δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Επιπλέον, ένα προηγμένο σύστημα ανατροφοδότησης πέδησης με δύο ρυθμίσεις επιλέξιμες από τον χρήστη αυξάνει περαιτέρω την απόδοση.

Η μπαταρία με 216 κυψέλες και 18 modules τοποθετείται κάτω από το πάτωμα, μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, ώστε να μην περιορίζει τη χρηστικότητα του χώρου φόρτωσης ή της καμπίνας επιβατών. Σε αυτή τη θέση, η μπαταρία χαμηλώνει και το κέντρο βάρους, το οποίο βελτιώνει την ευστάθεια του οχήματος στις στροφές και στους πλευρικούς ανέμους, ακόμα και όταν είναι πλήρως φορτωμένο, ενώ παράλληλα αυξάνει την οδηγική απόλαυση.

Το Combo-e είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για ποικίλες ενεργειακές υποδομές και λύσεις φόρτισης, όπως για επιτοίχιο φορτιστή (wall-box), ταχυφορτιστή αλλά και σύνδεση σε οικιακή πρίζα με καλώδιο. Χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης DC 100 kW, η φόρτιση της μπαταρίας 50 kWh στο 80% της χωρητικότητάς της διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Επίσης, ανάλογα με την χώρα και την υποδομή, διαθέτει έναν ισχυρό, τριφασικό ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW ή ένα μονοφασικό 7.4 kW στο βασικό εξοπλισμό του.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού

Η ολοκληρωμένη γκάμα τεχνολογιών και συστημάτων υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνει από σύστημα ελέγχου καθόδου (hill descent control), σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (lane keep assist) και αναγνώρισης κόπωσης οδηγού (driver drowsiness alert), μέχρι αναγνώριση οδικών σημάτων (traffic sign recognition) και αναγνώριση επικείμενης σύγκρουσης (forward collision alert) με προστασία πεζού και αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (automatic emergency braking).

Ιδιαίτερα χρήσιμη στο παρκάρισμα είναι η πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας (Panorama Rear View) που βελτιώνει την ορατότητα πίσω και στο πλάι. Οι ιδιοκτήτες που χρειάζονται επιπλέον ελκτική πρόσφυση στη λάσπη, την άμμο ή το χιόνι μπορούν να αναβαθμίσουν το δικό τους Combo-e με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip.

Η Opel προσφέρει το Combo-e Life σε δύο μήκη (4,40 μ και 4,75 μ σε έκδοση XL) με πέντε ή επτά καθίσματα, που το καθιστά ελκυστικό αυτοκίνητο και για εταιρείες ταξί. Η μικρότερη, πενταθέσια έκδοση προσφέρει χώρο αποσκευών τουλάχιστον 597 λίτρων (850 λίτρα στη μεγαλύτερη έκδοση) και μεταμορφώνεται σε όχημα μεταφορών όταν αναδιπλώνονται τα πίσω καθίσματα.

Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών της μικρής έκδοσης υπερτριπλασιάζεται στα 2.126 λίτρα, ενώ η αντίστοιχη τιμή στη μακριά έκδοση είναι 2.693 λίτρα. Επιπλέον επιλογή στον προαιρετικό εξοπλισμό μπορεί να είναι το κάθισμα συνοδηγού με δυνατότητα αναδίπλωσης ως το επίπεδο των πίσω καθισμάτων. Σε αυτή τη διάταξη επεκτείνεται το μήκος της επιφάνειας φόρτωσης, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται ακόμα και σανίδες του σερφ.

Πανοραμική οροφή

Όταν το Combo-e Life παραγγέλνεται με πανοραμική οροφή, διατίθεται με αποθηκευτικό χώρο οροφής που εκτείνεται στο κέντρο του οχήματος με φωτισμό LED στάνταρ. Σε αυτή τη διάταξη, το νέο μοντέλο προσφέρει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο 36 λίτρων που εκτείνεται πάνω από το ράφι στο χώρο αποσκευών.

Οι ιδιοκτήτες και των δύο εκδόσεων μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του στάνταρ πάγκου με διαιρούμενα 60/40 πίσω καθίσματα ή των τριών ατομικών καθισμάτων, που αναδιπλώνονται εύκολα από το χώρο αποσκευών. Και στις δύο περιπτώσεις, το κάθε κάθισμα έχει τη δική του βάση παιδικού καθίσματος Isofix στάνταρ, επιτρέποντας την τοποθέτηση τριών παιδικών καθισμάτων, το ένα δίπλα στο άλλο. Οι επιβάτες έχουν στην διάθεσή τους τα συστήματα infotainment του μοντέλου. Τα συστήματα Multimedia Radio και Multimedia Navi Pro διατίθενται με μία μεγάλη οθόνη αφής 8.0” και με άριστη συνδεσιμότητα. Και τα δύο διαθέτουν ενσωμάτωση τηλεφώνου μέσω Apple CarPlay και Android Auto. Το Combo-e Life αναμένεται στις εκθέσεις το φθινόπωρο.

Νίκος Τσάδαρης

TAGS