Η Citroën παρουσίασε το ë-BerlingoVan, την ηλεκτρική έκδοση του ελαφρού επαγγελματικού της οχήματος, η οποία θα είναι διαθέσιμη από το Δίκτυο των Διανομέων της το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Το ë-Berlingo Van «υπόσχεται» ότι ικανοποιεί τις καθημερινές απαιτήσεις των επαγγελματιών, προσφέροντας μεγάλη ελευθερία στις κινήσεις τους, στα όλο και πιο απαιτητικά αστικά περιβάλλοντα, καθώς και στα υπεραστικά και αγροτικά περιβάλλοντα, χάρη στην αυτονομία του που φτάνει τα 275 χιλιόμετρα (WLTP). Το Γαλλικό ηλεκτρικό Van είναι διαθέσιμο σε τέσσερις διαμορφώσεις αμαξώματος. Με όγκο φόρτωσης έως 4,4 m3, χωρητικότητα φορτίου έως 800 κιλά και την ευελιξία αλλά και λειτουργικότητα της καμπίνας Extenso. Το ë-Berlingo μπορεί να μεταφέρει δύο ή τρία άτομα και διατίθεται σε δύο αμαξώματος, με μήκος 4,40 μέτρα (Μ) και 4,75 μέτρα (XL). Το ύψος του αμαξώματος είναι 1,84 μέτρα και χάρη σε αυτό μπορεί να εισέλθει σε όλους τους χώρους στάθμευσης.

H καμπίνα Extenso, έχει μήκος έως 3,09 μέτρα (στο M) και 3,44 μέτρα (στο XL). Το ωφέλιμο πλάτος μεταξύ των θόλων των τροχών, είναι 1,23 μέτρα κα έτσι το ηλεκτρικό όχημα μπορεί να μεταφέρει δύο ευρωπαλέτες. Ο όγκος φόρτωσης, είναι ο ίδιος με τις εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ξεκινά από τα 3,3 κυβικά μέτρα (XS χωρίς Extenso) και φτάνει έως τα 4,4 κ.μ. (XL με Extenso). Το ωφέλιμο βάρος είναι έως 800 κιλά και το ρυμουλκούμενο φορτίο έως 750 κιλά σε όλες τις εκδόσεις.

Το ë-Berlingo Van είναι συνδεδεμένο στην εφαρμογή MyCitroën, που σημαίνει ότι η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να ελεγχθεί εξ αποστάσεως, παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερους από 220.000 σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ευρώπη. Προσφέρει επίσης επιλογές για νέες τεχνολογίες, όπως μια οθόνη head-updisplay, που αποτελεί πρωτιά για αυτήν την κατηγορία και μια μονάδα ελέγχου των λειτουργιών μέσω μιας οθόνης 10 “υψηλής ευκρίνειας.

Το νέο μοντέλο τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα που διαχειρίζεται την πρόσφυση ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία οδήγησης και τις εκάστοτε συνθήκες. Η απόδοση των 136 ίππων / 260Nm του επιτρέπει να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ/ώρα, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα οδήγησης που χρησιμοποιείται.

Η μπαταρία βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα και το δάπεδο φόρτωσης του οχήματος. Επομένως, δεν επηρεάζει τον ωφέλιμο χώρο φόρτωσης. Έχει εγγύηση καλής λειτουργίας για 8 χρόνια ή 160.000km (με εγγυημένη τη διατήρηση του 70% της χωρητικότητάς της στο τέλος της εγγύησης). Ο κάτοχος έχει στη διάθεσή του ένα πιστοποιητικό χωρητικότητας μπαταρίας, που εκδίδεται μετά από επιθεώρηση μετά το πρώτο έτος ή 20.000 χλμ., ενώ στη συνέχεια μετά από κάθε service, το οποίο πραγματοποιείται μετά από κάθε 2 χρόνια ή 40.000 χλμ.

Υπάρχουν τρεις επιλογές φόρτισης, από απλή φόρτιση σε τυπική οικιακή πρίζα έως εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση, η οποία επιτρέπει σε 30 λεπτά της ώρας η μπαταρία να ανακτήσει το 80% της ενέργειάς της. Η απλή πρίζα επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να είναι έτοιμο για χρήση το αυτοκίνητο την επόμενη ημέρα.

Νίκος Τσάδαρης