Η Kia Motors σημείωσε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020 υψηλές πωλήσεις στην κατηγορία των υβριδικών και των ηλεκτρικών μοντέλων της στην Ευρώπη, παρά τη γενικότερη επιβράδυνση της αγοράς.

Οι πωλήσεις των εξηλεκτρισμένων μοντέλων της Κορεάτικης μάρκας αυξήθηκαν κατά 17.6% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με 44.894 πωλήσεις (από 38.173 το πρώτο εξάμηνο του 2019). Σε αυτό τον όγκο πωλήσεων περιλαμβάνεται η αυξανόμενη γκάμα ήπιας υβριδικής τεχνολογίας (MHEV), τα παράλληλης διάταξης υβριδικά (HEV), τα υβριδικά plug-in (PHEV) και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV). Ως αποτέλεσμα αυτού τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα αντιπροσωπεύουν πλέον μία στις τέσσερις πωλήσεις της μάρκας στην Ευρώπη (25.2%).

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι μέχρι στιγμής συνολικές ευρωπαϊκές πωλήσεις της Kia για φέτος έχουν μειωθεί κατά -33.5% στις 178.392 μονάδες (από 268.305 πωλήσεις που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2019). Ωστόσο, οι ισχυρές πωλήσεις των εξηλεκτρισμένων μοντέλων της μάρκας μείωσαν την πτώση, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να έχουν μια μείωση μικρότερη από το -39.5% που παρατηρείται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Το μερίδιο αγοράς της Kia στην ΕΕ, την EFTA και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από το 3.2% στο 3.5% για το πρώτο εξάμηνο του 2020, σηματοδοτώντας μια νέα υψηλή επίδοση για τη μάρκα.

Ρεκόρ πωλήσεων για τα ηλεκτρικά και υβριδικά

Με τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα να αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο όλων των πωλήσεων της Kia στην Ευρώπη, η μάρκα είχε αύξηση και για τα δύο της πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά 65% (στις 12.522 μονάδες). Με 8.715 πωλήσεις e-Niro και 3.808 e-Soul, τα EVs αντιπροσωπεύουν πλέον το 7% όλων των πωλήσεων της μάρκας στην ΕΕ, την EFTA και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πωλήσεις των PHEV αυξήθηκαν κατά 29.4% (στις 11.177 μονάδες) μετά το λανσάρισμα των νέων Ceed Sportswagon και XCeed Plug-in Hybrid, καθώς και τις αυξανόμενες πωλήσεις του Niro Plug-in Hybrid. Επίσης, οι πωλήσεις των μοντέλων MHEV αυξήθηκαν κατά 181% (στις 8.389 μονάδες). Η ήπια υβριδική τεχνολογία «EcoDynamics +» παρουσιάστηκε πρόσφατα στην τετραμελή γκάμα του Ceed, ενώ η μάρκα έχει επίσης καταγράψει αυξημένες πωλήσεις του Sportage Eco Dynamics +.

Η ζήτηση για την εξηλεκτρισμένη γκάμα του Niro (που περιλαμβάνει μοντέλα HEV, PHEV και EV) έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ισχυρή (στις 27.030 μονάδες) κατά τη διάρκεια της πτώσης της αγοράς. Η γκάμα των εξηλεκτρισμένων μοντέλων ξεπέρασε το Stonic ( 23.474 μονάδες) και το Picanto ( 21.214 μονάδες) στην Ευρώπη. Η γκάμα του Ceed (48.158 μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed και XCeed) και το Sportage ( 33.292 μονάδες) ολοκλήρωσαν τις τρεις πρώτες θέσεις των πωλήσεων.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 επιφυλάσσει νέες ευκαιρίες για την Kia καθώς η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων ανακάμπτει. Η εταιρία θα λανσάρει την τέταρτη γενιά του Sorento το τρίτο τρίμηνο, προσφέροντας για πρώτη φορά υβριδική ισχύ και ενισχύοντας την παρουσία της μάρκας στη δημοφιλή κατηγορία των SUV. Επιπλέον, ανακοίνωσε μια σειρά αναβαθμίσεων στα δημοφιλή μοντέλα της κατηγορίας Α και Β, το Picanto και το Rio, που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την εμπορική τους πορεία. Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν νέους κινητήρες ήπιας υβριδικής τεχνολογίας «Eco Dynamics +» για το Rio, η οποία έχει επίσης λανσαριστεί πρόσφατα στην γκάμα της οικογένειας Ceed. Αργότερα μέσα στη χρονιά η μάρκα σχεδιάζει να διαθέσει την τεχνολογία εξοικονόμησης καυσίμου και σε άλλα μοντέλα της.

Νίκος Τσάδαρης