Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια μικρή βρετανική φίρμα που έφτιαχνε αγωνιστικά θαυματάκια χρησιμοποιώντας τις μηχανές της Jaguar.

Και ήταν γρήγορα, πολύ γρήγορα, και οι άνθρωποι τα αγαπούσαν πολύ, μέχρι που κάποια στιγμή άλλαξαν οι κανονισμοί ασφαλείας και η εταιρία έμεινε χωρίς δουλειά.

Αυτή είναι λίγο πολύ η ιστορία της Lister Cars, που με το Knobbly της έμελλε να γίνει μύθος της σπορ αυτοκίνησης!

Και τώρα, έπειτα από 25 σχεδόν χρόνια από τη στιγμή που το τελευταίο Knobbly βγήκε από το εργοστάσιο παραγωγής, η Lister ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ρίζες της, στο Κέιμπριτζ, για να δημιουργήσει μια νέα έκδοση του χιλιοτραγουδισμένου αγωνιστικού της.

Οι άλλοτε τρεις φίρμες (George Lister Engineering of Cambridge, Brian Lister Light Engineering και Lister Storm) συνενώθηκαν πρόσφατα σε ένα μόρφωμα, κι αυτό για να χαιρετίσουν την αναβίωση του φημισμένου καμπυλόγραμμου Knobbly Jaguar της δεκαετίας του 1950!

Η νέα εταιρία, Lister Motor Company Limited, επένδυσε σε νέες εγκαταστάσεις στο Κέιμπριτζ ώστε να επιτρέψει στη George Lister Engineering να κατασκευάσει ένα σχεδόν πανομοιότυπο αντίστοιχο του ιστορικού αγωνιστικού.

Τα πρωτότυπα σχέδια και τα κατασκευαστικά τρικ του ιδρυτή της εταιρίας Brian Lister έχουν όλα επικαιροποιηθεί, την ίδια στιγμή που έχουν κληθεί πίσω πολλά από τα μέλη της αρχικής ομάδας του ’50, περιλαμβανομένου του ίδιου του Lister!

Τα αυτοκίνητα θα βασιστούν αποκλειστικά στο μοντέλο του 1958 (η πρωτότυπη εκδοχή παρουσιάστηκε έναν χρόνο νωρίτερα) και θα έχουν τον αγωνιστικό χαρακτήρα στο αίμα τους.

Και βέβαια οι μηχανές και τα κιβώτια ταχυτήτων της Jaguar D Type θα επανεμφανιστούν στο Knobbly, το άλλοτε πανίσχυρο αγωνιστικό που καταβρόχθιζε τους «καρχαρίες» της αγωνιστικής αυτοκίνησης!

Και μάλιστα το 2015, που συμπληρώνονται 125 χρόνια από την εμφάνιση της Lister στην αγορά, θα διοργανωθούν και αντίστοιχοι αγώνες με τα ιστορικά κομψοτεχνήματα.

Το νέο Lister Jaguar Knobbly, με τους περιορισμούς ασφαλείας που έχει θέσει η FIA Appendix K, θα τροφοδοτείται από τον κινητήρα Jaguar I6 των 3,8 λίτρων, που αποδίδει 330 άλογα και πιάνει τα 100 χλμ/ώρα από στάση σε 4,3 δευτερόλεπτα.

Επίσης, άλλη έκδοσή του θα φορά τον V8 της Chevrolet Corvette των 4,6 λίτρων, με τα 315 άλογα να φέρνουν το 0-100 χλμ/ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα. Όσο για την τιμή του, θα αγγίξει τα 365.000 ευρώ…