Τα ψέματα τελείωσαν! Η έναρξη του πρωταθλήματος της Formula 1 έχει μπει στην τελική ευθεία. Ομάδες και μηχανικοί μετά από ένα δύσκολο δίμηνο βρίσκονται στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην πίστα της Χερέθ με σκοπό να δουν… στην πράξη τα αποτελέσματα των κόπων τους.

Στη Χερέθ ενόψει της πρώτης επίσημης περιόδου (28-31/1) των χειμερινών δοκιμών βρίσκονται όλες οι ομάδες εκτός από τη Lotus, η οποία αν και έχει παρουσιάσει το μονοθέσιο της δεν είναι έτοιμη να πατήσει… γκριντ.

Την παράσταση στις φετινές παρουσιάσεις των ομάδων έκλεψαν οι μπροστινές αεροτομές. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, FIA, δυσκόλεψε τη ζωή των μηχανικών και των αεροδυναμιστών με τις αλλαγές στους κανονισμούς στο ύψος της αεροτομής, οι οποίες έγιναν με σκοπό να αυξήσουν την ασφάλεια των πιλότων, μετά το ατύχημα του Μαρκ Γουέμπερ στην Βαλένθια το 2010.

Σύμφωνα με τις αλλαγές το πλάτος της αεροτομής θα πρέπει να είναι 16,5 εκατ. σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν 18. Ακόμη, η άκρη του ρύγχους θα πρέπει να χαμηλώσει στα 18,5 εκατ. από τα 55 εκατ. που ήταν το 2013.

Η εν λόγω αλλαγή δυσκολεύει τους αεροδυναμιστές, δεδομένου ότι όσο ψηλότερα καταλήγει η αεροτομή, τόσο πιο εύκολα διοχετεύεται ο αέρας στο πάτωμα του μονοθεσίου, επηρεάζοντας την κάθετη δύναμη.

Ωστόσο, η FIA δεν αρκέστηκε σε αυτές τις αλλαγές, αφού υποχρέωσε τις ομάδες να μειώσουν το ύψος της βάσης της αεροτομής, δηλαδή το σημείο που ενώνεται το ρύγχος με το υπόλοιπο μονοθέσιο, από τα 62,5 εκατ. στα 52,5.

Δείτε τις αεροτομές των ομάδων που έχουν παρουσιάσει τα μονοθέσια τους ενόψει του 2014:

Red Bull

Ferrari

Mercedes

McLaren

Lotus

Toro Rosso

Williams

Sauber

Πηγή: sport-fm.gr