Υπάρχει δύο προβληματισμοί που έχουν οι οδηγοί που σκέφτονται να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο: ο φόβος της εξάντλησης της ενέργειας και ο μεγάλος χρόνος φόρτισης που συνδυάζεται με συνήθως μικρή αυτονομία, όταν το αυτοκίνητο ξεφύγει από τη συμβατική οδήγηση.

Είναι γεγονός ότι η εξάντληση της ενέργειας σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή του καυσίμου στα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης αποτελούν προβλήματα που δημιουργούν ένα επιπλέον άγχος, την στιγμή που υπάρχει η τάση των οδηγών να γεμίζουν το ρεζερβουάρ τους όταν ανάψει το λαμπάκι της βενζίνης.

Σύμφωνα με αναλυτές, άγχος δημιουργείται ακόμη και όταν έχουμε ένα αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης και το βενζινάδικο είναι αρκετά μακριά και δεν γνωρίζει ο οδηγός αν θα καταφέρει να πάει στον τελικό προορισμό του.

Πάνω σε αυτή τη συνήθεια των οδηγών θα πρέπει να βασιστεί η διάδοση και η επέκταση του δικτύου φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σήμερα αν και σε κάθε γωνιά υπάρχει κάποιο βενζινάδικο, όλοι γεμίζουν το ρεζερβουάρ τους την τελευταία στιγμή. Αυτή η συνήθεια αναμένεται να συνεχιστεί και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπου ο οδηγός θα το φορτίζει όταν η ενέργεια της μπαταρίας του είναι χαμηλή.

Αυτό δείχνει ότι για να μπει η ηλεκτροκίνηση στη ζωή μας θα πρέπει να υπάρχουν δεκάδες σταθμοί φόρτισης σε κάθε περιοχή, καθώς οι περισσότεροι οδηγοί δεν έχουν την πολυτέλεια του πάρκινγκ και θα αναγκάζονται να γεμίζουν τις μπαταρίες τους από ελεύθερους σταθμούς φόρτισης.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που μπορούν να αυξήσουν το άγχος του οδηγού. Μία παράμετρος είναι ότι σε κάθε νέα τεχνολογία, ο χρήστης είναι λιγότερο εξοικειωμένος με αυτήν και τον τρόπο λειτουργίας της, με αποτέλεσμα αυτό να τους κάνει νευρικούς μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άγχος γεμίζει τον οδηγό και η υπόνοια πως ενώ όλες οι ενδείξεις ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ικανοποιητικές, ξαφνικά μηδενίσουν, όπως συμβαίνει σε αρκετές ηλεκτρικές καθημερινές συσκευές. Φυσικά κάτι τέτοιο στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει διασφαλιστεί, όμως είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί ένα σχετικό άγχος.

Η ανυπαρξία σημείων φόρτισης σε κάθε γωνιά του δρόμου γεμίζει με άγχος τον οδηγό, που θέλει να νιώθει την σιγουριά ότι εάν κάτι συμβεί θα μπορέσει να αναπληρώσει την ενέργεια που έχει χαθεί εύκολα και γρήγορα.

Όπως και να έχει, σήμερα η έννοια της ηλεκτροκίνησης γεννά πολλά ερωτήματα που ακόμη και σήμερα κάποια δεν μπορούν να απαντηθούν.

Η πρόκληση -ωστόσο- είναι μεγάλη και οι αυτοκινητοβιομηχανίες την βλέπουν ως μονόδρομο της εξέλιξής τους για να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση, αυτή της μείωσης των ρύπων που θα τις αποτρέψει από τα βαριά πρόστιμα στο μέλλον.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.