Εμπόδια έχουν μπει στην κατασκευή ενός σημαντικού έργου οδικών μεταφορών στη Ρουμανία, του αυτοκινητόδρομου Σιμπίου- Πίτεστι, ο οποίος θα συνδέσει τη νότια Ρουμανία και την πρωτεύουσα της χώρας, Βουκουρέστι, με την περιοχή της Τρανσυλβανίας και τη Δυτική Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε τη χρηματοδότηση του έργου καθώς ανησυχεί για την επίδραση που θα έχει το έργο του αυτοκινητόδρομου στο κολεόπτερο Morimus Funereus (Μόριμος ο πένθιμος), ένα είδος σκαθαριού που ζει στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος.

Το συγκεκριμένο είδος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ζωικών και φυτικών ειδών Κοινοτικού ενδιαφέροντος, των οποίων η παρουσία απαιτεί τον καθορισμό ειδικών περιοχών διαβίωσης σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Ziarul Financiar», που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι αρχές στις Βρυξέλλες διαβίβασαν στη Ρουμανία κατάλογο ερωτήσεων σχετικά με τον αντίκτυπο του σχεδίου κατασκευής του αυτοκινητόδρομου και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να εφαρμοστούν.

Οι ρουμανικές αρχές έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν, αλλιώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο απόρριψης του αιτήματος χρηματοδότησης, επισημαίνει η ρουμανική εφημερίδα.

Η Ρουμανία προσπαθεί να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που καλύπτει το 85% του κόστους του έργου, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.