Με τα συστήματα ασφαλείας των σύγχρονων αυτοκινήτων να εξελίσσονται διαρκώς και να κάνουν τη ζωή των επίδοξων κλεφτών ακόμη πιο δύσκολη, εκείνοι στρέφονται σε επιμέρους εξαρτήματα των οχημάτων, μεταξύ των οποίων οι τροχοί και οι ζάντες αλουμινίου.

Μία μέθοδος αποθάρρυνσης είναι η χρήση μπουλονιών ασφαλείας, τα οποία απαιτούν ειδικό αντάπτορα ή κλειδί, προκειμένου να αφαιρεθούν. Θέλοντας να δώσουν τη δική τους λύση στο συγκεκριμένο θέμα, οι μηχανικοί της Ford εξέλιξαν και κατασκεύασαν μοναδικά στο είδος τους μπουλόνια ασφαλείας με τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Έτσι, σε συνεργασία με την EOS, που αποτελεί κορυφαίο προμηθευτή στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης εξαρτημάτων, ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας δημιούργησε μπουλόνια ασφαλείας με περίγραμμα βασισμένο στη φωνή του οδηγού.

Όπως συμβαίνει με το σκανάρισμα της ίριδας του ματιού ή το δαχτυλικό αποτύπωμα, έτσι και η ανθρώπινη φωνή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδική μέθοδος βιομετρικής ταυτοποίησης. Για την περίσταση, οι μηχανικοί καταγράφουν για τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο τη φωνή του οδηγού, ο οποίος λέει μία φράση και εν συνεχεία χρησιμοποιούν το κατάλληλο λογισμικό, προκειμένου να μετατρέψουν το μοναδικό κύμα ήχου σε φυσικό, εκτυπώσιμο μοτίβο. Αυτό το μοτίβο μετατρέπεται κατόπιν σε κύκλο και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως σχέδιο για τη χάραξη του μπουλονιού ασφαλείας και του κλειδιού.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το μπουλόνι και το κλειδί σχεδιάζονται ως ένα εξάρτημα, το οποίο στη συνέχεια εκτυπώνεται με χρήση οξέος και αντιδιαβρωτικού ανοξείδωτου ατσαλιού. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα δύο αυτά αντικείμενα αποχωρίζονται και αφού υποβληθούν σε σχετική λείανση, είναι έτοιμα για χρήση.

Επίσης, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει χαρακτηριστικά προστασίας δευτέρου επιπέδου, τα οποία αποτρέπουν την αναπαραγωγή ή την αντιγραφή του μπουλονιού. Τα ανομοιόμορφα νεύρα στο εσωτερικό του μπουλονιού και οι εγκοπές που διευρύνονται όσο βαθαίνουν, εμποδίζουν τον επίδοξο κλέφτη από το να δημιουργήσει ένα κέρινο αποτύπωμα του μοτίβου, καθώς το κερί θρυμματίζεται όταν τραβηχτεί από το μπουλόνι.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.