Η Τoyota ανακοίνωσε ότι ανακαλεί περίπου 200.000 υβριδικά αυτοκίνητα τύπου SUV απ΄ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένου του μοντέλου της Lexus RX400h, εξαιτίας προβλήματος στον αντιστροφέα (inverter) -το ηλεκτρονικό κύκλωμα που μετατρέπει τη συνεχή τάση σε εναλλασσόμενη- του υβριδικού συστήματος.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ανακαλεί ξεχωριστά περίπου 169.000 οχήματα, περιλαμβανομένων των μοντέλων Lexus GS350 και IS350 εξαιτίας ενός προβλήματος στη διαδικασία συνδεσμολογίας του κινητήρα τους.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ατυχήματα εξαιτίας των προβλημάτων στα οχήματα αυτά, δήλωσε η εκπρόσωπος της Toyota Σίνο Γιαμάντα.

Εξαιτίας του προβλήματος στον αντιστροφέα του υβριδικού συστήματος, η Toyota ανακαλεί περίπου 141.000 οχήματα στη Βόρεια Αμερική, 37.000 οχήματα στην Ευρώπη και 15.000 στην Ιαπωνία.

Η ανάκληση αφορά το μοντέλο Lexus RX400h και συγκεκριμένα τα οχήματα που κατασκευάστηκαν από το Μάρτιο του 2005 ως τον Ιούνιο του 2011 και το μοντέλο Highlander και συγκεκριμένα όσα οχήματα κατασκευάστηκαν από τον Φεβρουάριο του 2005 ως τον Μάιο του 2007.

Σε ανακοίνωσή της, η Toyota αναφέρει ότι οι κρυσταλλολυχνίες που χρησιμοποιήθηκαν στους αντιστροφείς του υβριδικού συστήματος μπορούν να υποστούν βλάβη από υπερθέρμανση, γεγονός το οποίο μπορεί να κάνει το όχημα να σταματήσει.

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα αντικαταστήσει ένα εξάρτημα μέσα στον αντιστροφέα, διαδικασία που απαιτεί τρεις με τέσσερις ώρες, είπε η Γιαμάντα.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη διαδικασία συνδεσμολογίας του κινητήρα του μοντέλου Lexus GS350, η ανάκληση αφορά τα οχήματα που κατασκευάστηκαν από τον Ιούλιο του 2005 ως τον Ιούλιο του 2011. Αναφορικά με το μοντέλο Lexus IS350, η ανάκληση αφορά τα μοντέλα που κατασκευάστηκαν από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και για το Lexus IS350C τα μοντέλα που κατασκευάστηκαν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2010 ως τον Ιούνιο του 2011.

Στην περίπτωση αυτή, η Toyota ανακαλεί περίπου 106.000 οχήματα στη Βόρεια Αμερική και 59.000 στην Ιαπωνία. Στην Ιαπωνία η Toyota θα ανακαλέσει και κάποια Crown και Mark X οχήματά της.

Τα μπουλόνια στον κινητήρα που χρησιμοποιούνται για να σταθεροποιήσουν μία συσκευή που αποκαλείται σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων, σύστημα που ελέγχει τον εκκεντροφόρο άξονα, μπορεί να χαλαρώσουν κι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος αφού μπορεί να σταματήσει ο κινητήρας, σύμφωνα με την Toyota.

Η Γιαμάντα είπε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα αντικαταστήσει το σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων, διαδικασία που απαιτεί περισσότερες από έξι ώρες.