Κουβάς και σφουγγάρι είναι τα σύνεργα του ανθρώπου που αγαπά το αμάξι του και του αρέσει να το περιποιείται συχνά, απαλλάσσοντάς το από τη σκόνη και τη βρομιά.

Μια συνήθεια που έχουν πολλοί. Κάνουν όμως καλά;

Αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός ότι το πλύσιμο του αυτοκινήτου στο σπίτι καταναλώνει από 5 ως και 20 φορές περισσότερο νερό από το επαγγελματικό πλυντήριο αυτοκινήτων, ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως δεν κάνει καλό ούτε στο ίδιο το αμάξι.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας απέδειξε πως το σύνηθες οικιακό πλύσιμο αφήνει γρατσουνιές στο χρώμα τόσο βαθιές που φτάνουν ακόμα και στο 1/10 της συνολικής πυκνότητάς του.

«Εξαιρετικά επιζήμιο στο φινίρισμα [του χρώματος]» κατέληξε η μελέτη πως είναι το πλύσιμο του ερασιτέχνη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι το λάστιχο του σπιτιού μας δεν αποδίδει τόση πίεση ώστε να απομακρύνει όλα τα υπολείμματα του απορρυπαντικού. Ενός ακόμα βλαπτικού για το χρώμα παράγοντα.

Τα σύνεργα του επαγγελματία είναι καταλληλότερα για το πλύσιμο του αυτοκινήτου, κατέληξε η μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστήμιου του Τέξας στο Άρλινγκτον.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν μάλιστα την παλιότερη (εδώ και μια δεκαετία) έρευνα του Πολυτεχνείου του Μονάχου, σε συνεργασία με τη Mercedes-Benz, που έδειξε επίσης παρόμοιες ζημιές στο χρώμα από τις συνήθεις τεχνικές του πλυσίματος στο σπίτι.