Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Volvo στην άνετη και ευχάριστη παραμονή των επιβατών στο εσωτερικό των μοντέλων της.

Αυτό ισχύει και για την ποιότητα του αέρα στην καμπίνα, καθώς η εταιρεία έχει εξελίξει δύο συστήματα που εγγυώνται την καθαρότητά του. Πρόκειται για το σύστημα IAQS ή αλλιώς Σύστημα Ποιότητας Εσωτερικού Αέρα και το CZIP ή Πακέτο Καθαρής Καμπίνας Επιβατών.

Το πρώτο ελέγχει την ποιότητα του εισερχόμενου αέρα και αυτόματα κλείνει τους αεραγωγούς αν κριθεί ότι το επίπεδο των βλαβερών ιπτάμενων ουσιών είναι υψηλό. Ένα ειδικό φίλτρο αφαιρεί τα σωματίδια και τη γύρη ενώ με τη χρήση ενεργού άνθρακα καταπολεμούνται οι δυσάρεστες οσμές και το τροποσφαιρικό όζον. Για παράδειγμα, το σύστημα κλείνει αυτόματα τους αεραγωγούς όταν το αυτοκίνητο διέρχεται από ένα τούνελ.

Παράλληλα, το CZIP εξασφαλίζει ότι ο εσωτερικός αέρας της καμπίνας ανανεώνεται πλήρως μέσα σε ένα λεπτό από το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου με τον τηλεχειρισμό. Αυτό που ο πολύς κόσμος αναγνωρίζει ως «μυρωδιά καινούριου αυτοκινήτου» είναι ουσιαστικά ένα χαμηλό επίπεδο έκλυσης αερίων από τα φρέσκα υλικά κατασκευής. Αν και ακίνδυνες, αυτές οι εκλύσεις σε ιδιαίτερα θερμές ημέρες μπορούν να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για ανθρώπους με αναπνευστικές ευαισθησίες. Με το σύστημα της Volvo αφαιρούνται γρήγορα και με ασφάλεια από την καμπίνα.

Τα παραπάνω συστήματα αλλά και η γενικότερη φροντίδα στην επιλογή και προμήθεια υλικών για την αποφυγή έκλυσης αερίων στην καμπίνα, οδήγησαν επτά μοντέλα να χαρακτηριστούν ιδανικά για όσους πάσχουν από αλλεργίες ή έχουν αναπνευστικά προβλήματα από το σουηδικό οργανισμό Άσθματος και Αλλεργιών.

Τα μοντέλα που ο οργανισμός συνιστά είναι τα V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 και S80.