Το εργοστάσιο της Nissan στο Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει ένα ακόμη ορόσημο, καθώς το δεκάκις εκατομμυριοστό όχημα εξήλθε της γραμμής παραγωγής.

Χρειάστηκαν 33 χρόνια για να φτάσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο στην παραγωγή δέκα εκατομμυρίων οχημάτων, ένα ορόσημο που το καθιστά ως το ταχύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαίνει επίσης ότι, κατά μέσο όρο, ένα νέο αυτοκίνητο έχει κατασκευαστεί στο Sunderland κάθε δύο λεπτά, από το 1986 όπου και  ξεκίνησε η παραγωγή.

Αν μάλιστα υποθέσουμε ότι, αυτά τα δέκα εκατομμύρια αυτοκίνητα ήταν παρκαρισμένα το ένα πίσω από το άλλο, η “ουρά” θα εκτείνονταν σε περισσότερα από 42.000 χιλιόμετρα, υπερκαλύπτοντας την περιφέρεια της Υφηλίου.

Το δεκάκις εκατομμυριοστό αυτοκίνητο ήταν ένα Vivid Blue Qashqai Techna, εφοδιασμένο  με την τεχνολογία ProPILOT, που ελέγχει  το τιμόνι, την επιτάχυνση και το φρενάρισμα σε μια λωρίδα σε αυτοκινητόδρομους, τόσο  κατά τη διάρκεια κυκλοφοριακής συμφόρησης, όσο και σε ταξίδι με υψηλές ταχύτητες.  Το πρωτοποριακό crossover είναι επίσης το μοντέλο με την μεγαλύτερη παραγωγή στο εργοστάσιο, με πάνω από 3,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Το Micra  ακολουθεί δεύτερο, με σχεδόν 2,4 εκατομμύρια να έχουν κατασκευαστεί  στο Sunderland.

Το Qashqai,  είναι ένα από τα εννέα κύρια μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί  στο εργοστάσιο από τότε που κατασκευάστηκε το πρώτο Bluebird το 1986 και  ένα από τα τρία που κατασκευάζονται σήμερα, μαζί με το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Leaf και το Juke. Την περασμένη χρονιά η παραγωγή του Juke ξεπέρασε το  ένα εκατομμύριο, με το Primera να είναι το μόνο άλλο μοντέλο  που “έπιασε” επταψήφιο σκορ, με λίγο λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο.

Το εργοστάσιο στο Sunderland,  χτίστηκε στην τοποθεσία ενός πρώην αεροδρομίου και εγκαινιάστηκε τον  Ιούλιο του 1984. Το πρώτο Bluebird εξήλθε από την γραμμή της παραγωγής, δύο χρόνια αργότερα,  το 1986, με την συνολική παραγωγή για το πρώτο έτος να ανέρχεται στα  5.139 οχήματα. Το συνολικό εργατικό δυναμικό εκείνη την εποχή ήταν 470 εργαζόμενοι, σε σύγκριση με τους περίπου 7.000 σήμερα.

Νίκος Τσάδαρης