Η πόλη Lhokseumawe (πληθ. 170.000) της Ινδονησίας ετοιμάζεται να περάσει νόμο που θα απαγορεύει στις γυναίκες να κάθονται κανονικά στη σέλα αν είναι συνεπιβάτες πίσω από άντρες.

Ο δήμαρχος της πόλης, κάποιος Suaidi Yahya, λέει ότι ο νέος νόμος σκοπεύει -όπως πάντα…- να διαφυλάξει τα ήθη και τις αξίες των πολιτών του. Κατά σύμπτωση (…) η Lhokseumawe βρίσκεται στην μοναδική περιοχή της Ινδονησίας όπου ισχύει ο ισλαμικός νόμος, δηλαδή η Σαρία.

Ο προς ψήφιση νόμος προβλέπει ότι πλέον οι γυναίκες θα πρέπει να κάθονται με τα δύο πόδια στο πλάι, όταν επιβαίνουν σε δίκυκλο που οδηγεί άντρας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το ίδιο ισχύει και όταν το δίκυκλο οδηγείται από γυναίκα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Suaidi, οι γυναίκες μπορούν να καβαλούν συμβατικά τη μοτοσυκλέτα όταν οδηγούν αυτές, εφόσον είναι κόσμια ενδεδυμένες…

Η Ινδονησία έχει πληθυσμό που ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια. Το 81% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Ωστόσο μόνον η επαρχία Aceh έχει από το 2001 την αυτονομία να εφαρμόζει την Σαρία.

Πολλοί εκφράζουν πάντως την αντίθεσή τους στους νόμους που θέλει να επιβάλλει ο Suaidi, ακόμα και από τον μουσουλμανικό πληθυσμό. “Το πώς κάθεται κάποιος σε μια μοτοσυκλέτα δεν καθορίζεται από τη Σαρία. Δεν υπάρει καμία τέτοια αναφορά στο Κοράνι ή τις Χαντίτες”, δήλωσε ο φιλελεύθερος, ισλαμιστής ακτιβιστής Ulil Abshar Abdalla, μέσω του Twitter.

Στην επίθεση έχουν περάσει και φεμινιστικές οργανώσεις της Ινδονησίας, διευκρινίζοντας ότι η περιοχή έχει πιο επείγοντα προβλήματα να επιλύσει, από την ορθή “καβάλα” των γυναικών στα δίκυκλα.

Με την ευκαιρία: η διοίκηση της πόλης Lhokseumawe θα ήθελε επίσης να θέσει σε ισχύ νόμους που θα απαγορεύουν στις γυναίκες να φορούν εφαρμοστά τζην παντελόνια, θα επιτρέπουν τον πετροβολισμό των μοιχών και το μαστίγωμα των ομοφυλόφιλων…