Το τσουχτερό κρύο και γενικότερα οι ραγδαίες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας δεν είναι καθόλου φιλικές στο αυτοκίνητο.

Κι αυτό που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα είναι η μπαταρία, η οποία έχει όπως ξέρουν πολλοί με τον άσχημο τρόπο την κακιά συνήθεια να σε προδίδει στα ξαφνικά. Εκείνο το πρωί που βιάζεσαι να φύγεις για τη δουλειά δηλαδή!

Είναι απαραίτητο λοιπόν κατά τους χειμερινούς μήνες να την ελέγχουμε μια φορά την εβδομάδα, ειδικά αν είναι παλιά (πάνω από 3 χρόνια) και ταλαιπωρημένη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες καταπονούν την μπαταρία κι αυτό είναι μάλιστα μια από τις πιο συχνές αιτίες βλάβης του αυτοκινήτου.

Αν η μπαταρία είναι ανοιχτού τύπου, η επίσκεψη στο συνεργείο είναι επιβεβλημένη ώστε να ελεγχθεί το ειδικό βάρος του ηλεκτρολύτη. Αν είναι κλειστού τύπου, αυτές δηλαδή που δεν συμπληρώνουμε υγρά, τότε ελέγχουμε απλώς την ειδική ένδειξη που φέρει η μπαταρία στο επάνω τμήμα της.

Συνήθως βέβαια το καταλαβαίνεις από τη δυσκολία που εμφανίζει το αμάξι να πάρει μπροστά, ισχυρή ένδειξη πως η μπαταρία είναι αδύναμη. Πόσο μάλλον στο κρύο και την υγρασία του χειμώνα, τους χειρότερους εχθρούς της.

Τι μπορείς να κάνεις; Να καθαρίζεις την μπαταρία τακτικά με ένα αντιστατικό πανάκι, ώστε να μη μαζεύει βρομιά και υγρασία ανάμεσα στους πόλους. Και να τσεκάρεις ότι τα καλώδια αγκαλιάζουν σφιχτά τους ακροδέκτες στους πόλους της μπαταρίας, γιατί χαλαρή σύνδεση σημαίνει και μη σωστή φόρτιση.

Σημαντικό είναι επίσης να μην κάνουμε συνεχώς μικρές διαδρομές τον χειμώνα, οι οποίες δεν δίνουν τη δυνατότητα στην μπαταρία να φορτίζει επαρκώς. Απολαύστε μια βόλτα λίγο πιο μακριά και δεν θα χάσετε.

Και σε κάθε περίπτωση, έχουμε πάντα μαζί μας καλώδια για εκκίνηση έκτακτης ανάγκης…