Όλα τα βενζινοκίνητα MINI θα εφοδιάζονται με φίλτρο σωματιδίων και επομένως θα συμμορφώνονται με το πρότυπο Euro 6d-TEMP. Βενζινοκινητήρες για MINI Clubman και MINI Countryman με αυξημένη απόδοση και προαιρετικό 7-τάχυτο κιβώτιο Steptronic με διπλό συμπλέκτη.

Πολυάριθμα νέα χαρακτηριστικά στον τομέα της τεχνολογίας κίνησης προάγουν τη διασκεδαστική οδήγηση και μειώνουν τους ρύπους στα τρέχοντα μοντέλα Mini από το καλοκαίρι του 2018. Ο έλεγχος εκπομπών ρύπων σε όλες τις βενζινοκίνητες εκδόσεις του 3θυρου, του 5θυρου και του Convertible Mini καθώς και των Clubman και Countryman, θα περιλαμβάνει φίλτρο σωματιδίων από τον Ιούλιο του 2018.

Έτσι, τα μοντέλα της Βρετανικής premium μάρκας θα πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις του προτύπου Euro 6d-Temp, ενώ οι diesel εκδόσεις των Clubman και Countryman συμμορφώνονται με το πρότυπο Euro 6d-Temp από τον Μάρτιο του 2018. Το σύστημα ελέγχου εκπομπών ρύπων περιλαμβάνει εκτός από φίλτρο σωματιδίων diesel και καταλύτη αποθήκευσης οξειδίων του αζώτου (NOX) και έναν καταλυτικό μετατροπέα SCR με ειδικό ψεκασμό ουρίας (AdBlue) για αποτελεσματική μείωση των οξειδίων του αζώτου.

Επιπλέον, οι σχετικές εκδόσεις των Clubman και Countryman θα εφοδιάζονται με αναβαθμισμένους βενζινοκινητήρες από τον Ιούλιο του 2018. Εδώ, η βελτιστοποιημένη Τεχνολογία TwinPower Turbo ωφελεί την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Εναλλακτικά, αντί του στάνταρ μηχανικού κιβωτίου, τα βενζινοκίνητα μοντέλα των Clubman και Countryman θα διατίθενται με 7-τάχυτο κιβώτιο Steptronic στο μέλλον.

7τάχυτο κιβώτιο Steptronic με διπλό συμπλέκτη

Οι γρήγορες αλλαγές σχέσεων και η υψηλή εσωτερική απόδοση είναι τα χαρακτηριστικά του 7τάχυτου κιβωτίου Steptronic με διπλό συμπλέκτη που διατίθεται προαιρετικά για περισσότερες εκδόσεις των Mini στην premium compact κατηγορία από τον Ιούλιο του 2018.

Η χρήση διπλού συμπλέκτη στις αλλαγές σχέσεων επιτρέπει την δυναμική επιτάχυνση χωρίς διακοπή της ροπής, καθώς οι καταβολές από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό συνδυάζονται με τα χαρακτηριστικά άνεσης ενός αυτόματου κιβωτίου.

Αυτό εξασφαλίζει αρμονικές και σχεδόν αθόρυβες αλλαγές, αλλά και ελαχιστοποιημένες αλλαγές φορτίου κινητήρα (όχι μόνο κατά την επιτάχυνση αλλά και στην επιβράδυνση. Το 7τάχυτο Steptronic με διπλό συμπλέκτη επιτρέπει επίσης τη χρήση του auto start/stop και της λειτουργίας coasting (ρολάρισμα) για αυξημένη απόδοση. Επιπλέον, ο έλεγχος του κιβωτίου είναι συνδεδεμένος με το σύστημα πλοήγησης (εάν διατίθεται). Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα πλοήγησης μπορούν να χρησιμοποιούνται για επιλογή της σχέσης ακριβώς σύμφωνα με τα διαδρομή. Το συγκεκριμένο κιβώτιο ελέγχεται με ηλεκτρονικό επιλογέα που μεταφέρει τις εντολές του οδηγού μέσω ηλεκτρικών σημάτων στον εγκέφαλο του κιβωτίου.

Από τον Ιούλιο του 2018, το 7τάχυτο Steptronic διατίθεται επίσης –προαιρετικά- σε συνδυασμό με τους αναβαθμισμένους κινητήρες για τα Clubman και Countryman.

zk9h8atl

Επίσης, οι βενζινοκινητήρες που εφοδιάζονται στάνταρ με φίλτρο σωματιδίων πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου Euro 6d-Temp. Με το 7τάχυτο Steptronic, η κατανάλωση μικτού κύκλου για το One Clubman και το Cooper Clubman είναι τώρα 5,7 λτ / 100 χλμ και στις δύο περιπτώσεις. Η αντίστοιχη τιμή για το Cooper S Clubman είναι 5,8 λτ / 100 χλμ.

Η κατανάλωση και το επίπεδο εκπομπών του One Countryman με 7τάχυτο Steptronic είναι 5,9 λτ / 100 χλμ και 135 – 134 γρ/χλμ. Για το Cooper Countryman οι τιμές είναι 5,9 – 5,8 λτ / 100 χλμ και 134 – 132 γρ/χλμ.

Οι αντίστοιχες τιμές μετρημένες για το Cooper S Countryman είναι 6,0 λτ/100 χλμ. και 138 – 136 γρ/χλμ.

Όλες οι τιμές κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων μετρήθηκαν σύμφωνα με τα νέα διαδικασία μέτρησης WLTP και στη συνέχεια έγινε αναγωγή στον κύκλο NEDC για λόγους σύγκρισης.

Ακόμα ταχύτερες αλλαγές σχέσεων επιτυγχάνονται μέσω του 7τάχυτου Steptronic, που διατίθεται σαν πρόσθετη επιλογή για το Cooper S Clubman και το Cooper S Countryman. Χειριστήρια αλλαγών (Shift paddles) διατίθενται στο τιμόνι για μηχανικές αλλαγές σχέσεων.

Στάνταρ ο αυτόματος έλεγχος φώτων πορείας

Ένα νέο στοιχείο του στάνταρ εξοπλισμού των Clubman και Countryman από το καλοκαίρι του 2018 αυξάνει τα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Στο μέλλον, τα δύο μοντέλα θα εφοδιάζονται με αυτόματο έλεγχο φώτων πορείας. Αυτή η λειτουργία εξασφαλίζει ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των προβολέων και πίσω φώτων ανάλογα με τις ανάγκες, σύμφωνα με τις συνθήκες φωτισμού εκεί όπου κινείται το όχημα.

Για το σκοπό αυτό, ο διακόπτης των φώτων πορείας και στα δύο μοντέλα αποκτά μία πρόσθετη θέση από το Ιούλιο του 2018: αυτή επισημαίνεται με ένα εικονίδιο που περιέχει το γράμμα “A”. Όταν χρησιμοποιείται το αυτόματο σύστημα φώτων πορείας, τα φώτα όχι μόνον ενεργοποιούνται τη νύχτα αλλά και όταν σουρουπώνει ή όταν η ορατότητα είναι κακή λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και μέσα σε τούνελ ή σε σκοτεινά πολυώροφα πάρκινγκ οχημάτων.

Νίκος Τσάδαρης