Η επιστημονική φόρμουλα που υπολογίζει… τον ποδοσφαιρικό ενθουσιασμό

Επιστήμονες της Nissan διεξήγαγαν «πειράματα ενθουσιασμού» κατά τη διάρκεια αγώνων του Champions League


AUTO
22:22
07/05/2016
Η επιστημονική φόρμουλα που υπολογίζει... τον ποδοσφαιρικό ενθουσιασμό
loading

Με τον τελικό του UEFA Champions League να είναι προ των πυλών, η Nissan, επίσημος χορηγός της κορυφαίας αυτής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, αποκάλυψε την επιστημονική φόρμουλα για τον υπολογισμό του ενθουσιασμού στο ποδόσφαιρο.

Σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της αθλητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, ο Δείκτης Ενθουσιασμού (ή αλλιώς Nissan Excitement Index), χρησιμοποιεί δεδομένα που συγκεντρώνονται μέσω των φυσιολογικών αντιδράσεων των οπαδών του ποδοσφαίρου, καθώς αυτοί παρακολουθούν αγώνες του UEFA Champions League.

Με βάση αυτές τις αντιδράσεις, έχει αναπτυχθεί ένας μαθηματικός τύπος που έχει ως εξής:

index2

index3

Για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, η Nissan και το Πανεπιστήμιο του Loughborough διεξήγαγαν ζωντανά «πειράματα ενθουσιασμού» με ζευγάρια οπαδών του ποδοσφαίρου στις κερκίδες, κατά τη διάρκεια 6 αγώνων του UEFA Champions League.

Οι οπαδοί που συμμετείχαν στα πειράματα, «φορούσαν» ειδικό εξοπλισμό που επέτρεπε στους επιστήμονες να παρακολουθούν μια σειρά από δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής συχνότητας, του ρυθμού αναπνοής, αλλά και της ηλεκτρο-δερμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εξεταστεί η φυσιολογική επίδραση του ενθουσιασμού στην συμπεριφορά τους.

Στη συνέχεια, το Πανεπιστήμιο του Loughborough συνδύασε τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από τον οργανισμό της Opta, προκειμένου να διαμορφωθεί ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος του Δείκτη Ενθουσιασμού.

index1

Νίκος Τσάδαρης

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει