Ένα από τα κορυφαία εκτός δρόμου οχήματα γίνεται 60 ετών. Πρόκειται για το Universal-Motor-Gerät η αλλιώς Unimog της Mercedes. Το αυτοκίνητο αποτελεί πολύτιμο «όπλο» στα χέρια του στρατού, της πυροσβεστικής, αλλά και δεκάδων άλλων υπηρεσιών που το χρησιμοποιούν σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της υφηλίου!

Η πρώτη εφαρμογή του Unimog προέκυψε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με το πρωτότυπο να παρουσιάζεται το 1946, και την κατασκευή της πρώτης γενιάς να ξεκινά ένα χρόνο αργότερα το 1947. Από το 1951 την κατασκευή του ανέλαβε η Mercedes, και σε κάθε περίπτωση το Unimog αρχικά δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα τρακτέρ το οποίο χρησιμοποιούσε μόνιμη τετρακίνηση, αλλά διέθετε ιδίου μεγέθους (τέσσερις) τροχούς ώστε να μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια και στο δρόμο αναπτύσσοντας ικανοποιητικές ταχύτητες! Το όνομα του προκύπτει από τις λέξεις Universal-Motor-Gerät και το Unimog έχει ξεδιπλώσει τις αρετές του σε αμέτρητές περιπτώσεις, από τη γεωργία και τις τεχνικές κατασκευές έως το στρατό αλλά και τα σώματα ασφαλείας, ενώ από το 1951 έχουν παραχθεί συνολικά περισσότερες από 300.000 μονάδες.

Η Mercedes θα γιορτάσει την 60η επέτειο του Unimog με εκδηλώσεις στις 4-5 Ιουνίου, στις οποίες θα λάβουν μέρος ιδιοκτήτες ιστορικών αλλά και νέων Unimog, θα γίνουν πολλά events, ενώ αυτή θα λάβει χώρα στο εργοστάσιο του Wörth στη Γερμανία (μία από τις εγκαταστάσεις όπου συναρμολογείται το Unimog σήμερα). Εκεί, θα μπορεί κανείς θα θαυμάσει όλες τις γενιές του Unimog από το 1951 έως και σήμερα, να δει άτυπες «κόντρες» μεταξύ παλαιών και νέων μοντέλων, να δει από κοντά τις off-road ικανότητες του «θηρίου», αλλά και να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Πηγή: autotriti.gr