Μόνο έκπληξη δεν αποτελεί το γεγονός πως οι δύο κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες της Νότιας Κορέας οι (αδερφές) Hyundai και Kia επέλεξαν το Σαλόνι Αυτοκινήτου που γίνεται στη Σεούλ προκειμένου να παρουσιάσουν δύο νέα concept cars. Αν και τα δύο αυτοκίνητα απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες, το Kia Naimo είναι crossover και το Hyundai Blue2 σπορ σεντάν, εν τούτους έχουν κάτι κοινό: Και τα δύο κινούνται από ηλεκτρικούς κινητήρες.

Kia Naimo

Το Naimo, το οποίο αποκάλυψε η Kia πριν λίγες ώρες στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σεούλ, είναι ένα ηλεκτρικό concept crossover. Το μήκος του φθάνει τα 3.890 χιλιοστά, το πλάτος τα 1.844 χιλιοστά και το ύψος τα, 1.589 χιλιοστά. Το μεταξόνιο δε έχει μήκος 2.647 χιλιοστά.

Το Naimo της Kia είναι ένα πεντάθυρο, τετραθέσιο μοντέλο πόλης, με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με το οποίο η Kia ευελπιστεί να δημιουργήσει μια νέα εξειδικευμένη αγορά. Ο σχεδιασμός του Naimo βασίζεται στην κυβοειδή σχεδίαση, διαθέτει ασύμμετρη ηλιοροφή ενώ δεν διαθέτει μεσαία κολώνα.

Μια ενδιαφέρουσα τεχνική καινοτομία που εφαρμόσθηκε στο Naimo αφορά στους πίδακες αέρα υψηλής πίεσης που αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς υαλοκαθαριστήρες. Οι εξωτερικοί καθρέπτες έχουν αντικατασταθεί από κάμερες.

Ακόμη, οι ενδείξεις του πίνακα οργάνων προβάλλονται σε μια διάφανη επιφάνεια στην κορυφή του ταμπλό.

Το Kia Naimo τροφοδοτείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα ανάπτυξη η μέγιστη ισχύς του οποίου φθάνει τους 109 ίππους και η ροπή τα 280 Nm. Η Kia αναφέρει ότι το Naimo έχει μια κορυφαία ταχύτητα 150 χλμ. / ώρα και μία αυτονομία που φθάνει μέχρι τα 200 χλμ με μία μόνο φόρτιση της μπαταρίας.

Hyundai Blue2

Η εμφάνιση του Hyundai Blue2, που κάνει το ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σεούλ, παραπέμπει σε ένα σύγχρονο σπορτ σεντάν. Όμως , το στοιχείο που το κάνει ξεχωριστό είναι ένας ηλεκτρικός κινητήρας ο οποίος τροφοδοτείται από συστοιχίες.

Με αυτή την κινητήρια μονάδα, το αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει 34,9 χιλιόμετρα με μόλις 1 λίτρο καυσίμου, υδρογόνου στην προκειμένη περίπτωση.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας έχει απόδοση 122 ίππων. Το σαλόνι προσφέρει τέσσερα άνετα καθίσματα για ισάριθμους επιβάτες. Το αυτοκίνητο διαθέτει ελαστικά χαμηλής αντίστασης και ζάντες αλουμινίου με αεροδυναμική σχεδίαση.

Ο σχεδιασμός του ταμπλό και της κεντρικής κονσόλας είναι φουτουριστικός ενώ στις πλάτες των πίσω καθισμάτων υπάρχουν υποδοχές για tablet pc.

Ως σχεδιαστική καινοτομία, το Blue2 της Hyundai είναι επίσης εξοπλισμένο με σύστημα που αναγνωρίζει τον οδηγό και ανοίγει αυτόματα την πόρτα. Οι πλαινοί καθρέπτες έχουν αντικατασταθεί από κάμερες, ενώ κάμερα υπάρχει επίσης και στην οροφή του οχήματος.

Πηγή: auto24.gr