Σε μια εποχή όπου οι ομάδες λειτουργούν υπό περιορισμούς και αυστηρούς κανόνες στις αεροδυναμικές δοκιμές, η Scuderia Ferrari προχώρησε σε μία από τις πιο τολμηρές κινήσεις της.
Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της ομάδας, Φρεντ Βασέρ, το Μαρανέλο μετέφερε από τα τέλη Απριλίου το σύνολο των πόρων του στο μονοθέσιο του 2026.
Παρότι η Ferrari ολοκληρώνει μια απαιτητική χρονιά στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, ο Βασέρ επιμένει ότι η έγκαιρη στροφή προς τους κανονισμούς του 2026 αποτελεί στρατηγική επιλογή με μακροπρόθεσμο όφελος. Ο Γάλλος θεωρεί πως, παρά την υποχώρηση στην κατάταξη, η ομάδα έκανε την ορθότερη κίνηση.
Ωστόσο, αυτή η απόφαση δείχνει να της κόστισε τη διατήρηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Οι τρεις τελευταίοι αγώνες αποδείχθηκαν εξαιρετικά δύσκολοι: η Ferrari έχασε ρυθμό, συνέπεια και ανταγωνιστικότητα, ενώ η εικόνα της στο Κατάρ επιβεβαίωσε ότι η SF-25 έφτασε στα όρια των δυνατοτήτων της.
«Αν επιλέξαμε τόσο νωρίς να προσηλωθούμε στο 2026, σημαίνει πως δεν διακρίναμε ρεαλιστικό τρόπο να φτάσουμε τη McLaren. Με βάση όσα βλέπαμε, ήταν η λογική κίνηση», ανέφερε ο Βασέρ.
Ο Γάλλος απέδωσε την πρόσφατη πτώση απόδοσης σε παράγοντες που σχετίζονται με το set-up. Με το grid φέτος να είναι πιο συμπαγές από ποτέ, ακόμη και μικρές απώλειες ρυθμού αρκούν για να στείλουν μια ομάδα πολύ πίσω.
«Το παράθυρο είναι τόσο μικρό που δύο – τρία δέκατα σε αφήνουν εκτός. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα. Το είδαμε και με τον Φερστάπεν στο Σάο Πάουλο, όπου κινδύνευσε να αποκλειστεί από το Q1 μόνο λόγω set-up. Παλαιότερα, αυτά δεν συνέβαιναν, οι διαφορές ήταν πολύ μεγαλύτερες».
H αντίδραση των οδηγών
Η επιλογή αυτή είχε και ψυχολογικές συνέπειες. Σαρλ Λεκλέρ και Λιούις Χάμιλτον εμφανίστηκαν ιδιαίτερα απογοητευμένοι στο Κατάρ. Το μονοθέσιο είχε γίνει απρόβλεπτο, με ένα εξαιρετικά περιορισμένο λειτουργικό παράθυρο, ενώ η ομάδα δεν είχε πλέον τα μέσα να το εξελίξει. Ο Βασέρ σημείωσε ότι υπάρχει πάντα απόσταση ανάμεσα στη στρατηγική σκέψη της διοίκησης και στο συναίσθημα των οδηγών:
«Όταν λαμβάνεις μια απόφαση στη σύσκεψη, βασίζεται σε δεδομένα. Όταν μιλάς μετά τον αγώνα, μιλάς με το συναίσθημα. Το κατανοώ. Ο Σαρλ πίεζε στο 100% από το FP1 μέχρι το τέλος για να τερματίσει 8ος. Για έναν οδηγό, αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτεί».