Μια από τις προτεραιότητες που έθεσε ως στόχο η κυβέρνηση είναι η αναβάθμιση της παιδείας. Καμία μακροπρόθεσμη εθνική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη εάν δεν έχει βάσεις σε μια ισχυρή παιδεία που θα παράγει ουσιαστική πρώτη ύλη γνώσης και μυαλά ικανά να πάνε την Ελλάδα μπροστά. Το πρώτο βήμα έγινε με τα πανεπιστήμια, το δεύτερο γίνεται με το Νέο Σχολείο που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο. 

Γράφει η Έλενα Ράπτη*

Το μεγάλο πρόβλημα του σχολείου υπήρξε πάντοτε η εντατικοποίηση της γνώσης σε βάρος της κριτικής ικανότητας. Ο μεγάλος όγκος της ύλης σε βάρος της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Η ποσότητα της γνώσης σε βάρος της ποιότητας της γνώσης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μαζί σε ένα σύστημα που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο εδώ και δεκαετίες. Αυτό το σύστημα ήρθε η ώρα να αλλάξει. Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα μιλάμε για το σχολείο των σύγχρονων δεξιοτήτων. 

Με έμφαση στην κριτική σκέψη του μαθητή, στην ενσυναίσθηση, στην επίλυση προβλημάτων, στη συνεργασία. Με Εργαστηρίa Δεξιοτήτων και Αγγλικών στο νηπιαγωγείο και νέα προγράμματα σπουδών. Θα μιλάμε για το νέο σχολείο που δίνει ίσες ευκαιρίες για όλους, μέσα από την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση. 

Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη για όλους, 112 εκ ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ψηφιακό εξοπλισμό, οριζόντιο σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, διπλασιασμός Προτύπων και Πειραματικών σχολείων. Θα μιλάμε για το νέο σχολείο που προσφέρει εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές με αντίκρυσμα στην επαγγελματική προοπτική των μαθητών με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας, μέσα από την ίδρυση των πρώτων 6 Πρότυπων ΕΠΑΛ.  Θα μιλάμε για το νέο σχολείο που θα αναβαθμίζει το ρόλο των εκπαιδευτικών που είναι στο κέντρο όχι μόνο της μαθησιακής διαδικασίας αλλά και της διάπλασης των χαρακτήρων και της προσωπικότητας των μαθητών. Δεν είναι δυνατό να αλλάζουν όλα γύρω μας και το σχολείο να μένει πίσω. Είναι η ώρα για ένα σχολείο, πιο ελεύθερο, πιο αυτόνομο, πιο σύγχρονο. Για ένα σχολείο που θα συνδέσει τη γνώση με τις δεξιότητες και θα δημιουργεί μαθητές που θα πρωταγωνιστούν.

*Η Έλενα Ράπτη είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία