Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών τα πηγαίνουν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, από αυτά των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.  Η νέα μελέτη, που βασίστηκε σε πλήθος προηγούμενων ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού έχει μικρή σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των γονιών τους.

«Σε αντίθεση με διάφορες ανησυχίες που εκφράζονται, από την έρευνά μας προκύπτει πως τα περισσότερα οικογενειακά αποτελέσματα ήταν παρόμοια μεταξύ αυτών των δύο τύπων οικογένειας και οι οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών καταγράφουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς, όπως η ψυχολογική προσαρμογή του παιδιού και οι σχέσεις παιδιού-γονέα», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα συμπίπτουν με πολλές άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων τριών δεκαετιών έρευνας από την Αυστραλία που αποκάλυψε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς του ίδιου φύλου τα πηγαίνουν εξίσου καλά συναισθηματικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά με τους συνομηλίκους τους σε ετεροφυλόφιλες οικογένειες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ και την Κίνα, βασίζεται σε ανάλυση 34 μελετών από χώρες όπου ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι νόμιμος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και χώρες της Ευρώπης.

Αυτές οι μελέτες συνέκριναν την ανάπτυξη των παιδιών που μεγάλωσαν από ετεροφυλόφιλους γονείς με εκείνα που ανατράφηκαν από ομοφυλόφιλους γονείς (gay, λεσβίες), ενώ ορισμένες μελέτες περιελάμβαναν επίσης οικογένειες αμφιφυλόφιλων, queer ή τρανς γονέων.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα και διαπίστωσε ότι τα παιδιά ομοφυλόφιλων γονέων, γύρω από την προσχολική ηλικία, ανέφεραν σημαντικά λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με αυτά των ετεροφυλόφιλων γονέων, ενώ δεν βρέθηκε κάποια διαφορά μεταξύ των παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας.

Η οικογενειακή λειτουργία, η ικανοποίηση από τη σχέση ζευγαριού, η γονική ψυχική υγεία και το άγχος των γονέων δεν είχε διαφοροποιήσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων. Υπήρχαν όμως ορισμένοι τομείς στους οποίους οι οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα.

«Οι ομοφυλόφιλοι γονείς κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα ποιότητας στη σχέση γονέα-παιδιού, όπως και υψηλότερα επίπεδα στοργής, μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και πιο υποστηρικτική συμπεριφορά, σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους γονείς», έγραψαν οι ερευνητές.

Η Dr Rachel Farr, εμπειρογνώμονας σε οικογένειες LGBTQ+ στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, θέλησε να επισημάνει πως επιμέρους η μελέτη έλαβε υπόψη κάποιες αμφιλεγόμενες ή ακόμα και απαξιωμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που ανέφερε ότι το να έχεις γονείς του ίδιου φύλου αυξάνει το πιθανότητα αρνητικών κοινωνικών, συναισθηματικών και σχεσιακών αποτελεσμάτων.

Η Deni Mazrekaj, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, εξέφρασε επίσης κάποιες ενστάσεις για ορισμένες παρερμηνείες σε έρευνες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, όπως ότι παιδιά από ομόφυλες οικογένειες είχαν χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, ενώ άλλες σχετικές έρευνες δεν συμπεριλήφθηκαν.

Ωστόσο, η Farr είπε ότι τα συμπεράσματα της ανασκόπησης αντικατοπτρίζουν τα ευρήματα ενός μεγάλου όγκου ερευνών. «Το γενικό μήνυμα είναι το ίδιο», είπε. «Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου των γονέων είναι πολύ λιγότερο σημαντικά για τα αποτελέσματα και την ανάπτυξη των παιδιών σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει μέσα στις οικογένειες, όπως η ποιότητα της ανατροφής των παιδιών και οι οικογενειακές σχέσεις».

  • Το άρθρο της Νίκολα Ντέιβις δημοσιεύθηκε στον Guardian