Ο Βρετανός μαέστρος Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, 80 ετών, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις εμφανίσεις που είχε προγραμματίσει για φέτος και θα αναζητήσει ψυχολογική στήριξη.

Η ανακοίνωση της διακοπής των εμφανίσεων του μαέστρου Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ έρχεται μετά την είδηση ότι φέρεται να χτύπησε έναν τραγουδιστή τις προηγούμενες ημέρες στο φεστιβάλ της Κοτ-Σεντ-Αντρέ στη Γαλλία και συγκεκριμένα τον βαρύτονο Ουίλιαμ Τόμας, επειδή βγήκε από τη σκηνή από τη λάθος έξοδο.

«Αποσύρομαι ώστε να λάβω βοήθεια από ειδικούς, αναγνωρίζοντας ότι την χρειάζομαι εδώ και κάποιο διάστημα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Ζήτησε επίσης συγγνώμη «από όσους αισθάνθηκαν ότι τους κακομεταχειρίστηκα και από εκείνους που μπορεί να απογοητεύτηκαν από την απόφασή μου να πάρω λίγο χρόνο για να επιλύσω τα προβλήματα μου», προσθέτοντας ότι «λυπάμαι επειδή προκάλεσα τόση θλίψη».

Ο πολυβραβευμένος αρχιμουσικός, ο οποίος συμμετείχε και στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄ τον Μάιο, είχε ακυρώσει επίσης μια εμφάνισή του αυτόν τον Σεπτέμβριο στο θρυλικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής του Λονδίνου.

Συνεργάτες του απέδωσαν το επεισόδιο με τον Ουίλιαμ Τόμας στον καύσωνα που επικρατούσε εκείνες της ημέρες στη Γαλλία αλλά και στην αλλαγή της ιατροφαρμακευτικής αγωγής του. Ο ίδιος πάντως σε παλαιότερες συνεντεύξεις του είχε αυτοχαρακτηριστεί «ανυπόμονος».