Ένας άνδρας μαχαιρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (30/8), σε μια στάση του τραμ στα όρια μεταξύ της Ανατολικής με τη Δυτική Ιερουσαλήμ και ο δράστης «εξουδετερώθηκε» ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

«Ένας ύποπτος, οπλισμένος με μαχαίρι, διέπραξε τρομοκρατική επίθεση κοντά στον σταθμό του τραμ Σίβτελ Ισραέλ της Ιερουσαλήμ» ανέφερε η αστυνομία. «Ο ύποπτος εξουδετερώθηκε επί τόπου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ένας αξιωματικός της συνοριακής αστυνομίας που ταξίδευε με το τραμ είδε την επίθεση όπως συνέβη και ανέλαβε δράση, είπε η αστυνομία. «Αποβιβάστηκε αμέσως από τον συρμό και πυροβόλησε», χτυπώντας τον ύποπτο, είπαν.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Dean Elsdunne είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο δράστης ήταν «ανήλικος» από την ανατολική Ιερουσαλήμ, κατά κύριο λόγο παλαιστινιακή περιοχή.

Ο 14χρονος δράστης καταγόταν από τη συνοικία Beit Hanina στην ανατολική Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε ότι οι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Η υπηρεσία Μάγκεν Νταβίντ Αντόμ (το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) ανέφερε από την πλευρά της ότι παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε έναν άνδρα ηλικίας περίπου 25 ετών, ο οποίος είχε τραυματιστεί στην πλάτη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Η κατάστασή του είναι σταθερή.

Δεκάδες ισραηλινά μέλη του προσωπικού ασφαλείας συγκεντρώθηκαν στον σταθμό, όπου συγκεντρώθηκαν επίσης πολλοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι ντυμένοι με μαύρα κοστούμια και λευκά πουκάμισα, ανέφερε ανταποκριτής του AFP.

Ένας φωτογράφος του AFP είδε το σώμα του δράστη πεσμένο στο έδαφος κάτω από μια κουβέρτα.

Ορισμένοι αξιωματικοί ασφαλείας χρησιμοποίησαν πάγο για να καθαρίσουν τον χώρο, όπου οι κηλίδες αίματος ήταν ακόμα ορατές.

Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ότι ο δράστης πραγματοποίησε μια «ηρωική» επιχείρηση στον σταθμό του τραμ.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο έδαφος.

Περίπου 230.000 Ισραηλινοί ζουν στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ, μαζί με τουλάχιστον 360.000 Παλαιστίνιους που θέλουν να κάνουν τον τομέα πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων έχουν σταματήσει από το 2014.

Από την αρχή του έτους, σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 222 Παλαιστίνιοι, 31 Ισραηλινοί, μία Ουκρανή και ένας Ιταλός, με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.