Στη Χαβάη, που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα βρεθεί τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών των ΗΠΑ (FEMA), Ντιάν Κρίσγουελ ο Μπάινεν θα διαβεβαιώσει τους κατοίκους της πόλης Λεχάινα ότι θα έχουν τον έλεγχο της προσπάθειας αποκατάστασης των ζημιών στο Μάουι.

Όπως έχει γίνει γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με την Πρώτη Κυρία προγραμματίζουν να επισκεφτούν την ιστορική πόλη της Χαβάης και να συναντηθούν με τα συνεργεία αντιμετώπισης καταστροφών που έφτασαν πρώτα στην περιοχή, με τοπικούς αξιωματούχους, αλλά και με θύματα, ώστε να ενημερωθούν ουσιαστικά και άμεσα για την πραγματική έκταση της καταστροφής.

Στους 110 οι νεκροί

Ο απολογισμός των θυμάτων των πυρκαγιών που σχεδόν έσβησαν από τον χάρτη πόλη στο νησί Μάουι έφθασε πλέον τους 110 νεκρούς, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι Αρχές του αμερικανικού αρχιπελάγους της Χαβάης, που συνεχίζουν τις κοπιώδεις και δύσκολες έρευνες στα αποκαΐδια.

«Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 110 ανθρώπων», ανέφερε ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοινώνοντας τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων πτωμάτων.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Ο απολογισμός αυτός θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει πολύ πιο βαρύς. Καθώς, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, τα συνεργεία έρευνας και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που ψάχνουν στα αποκαΐδια της Λαχάινα, ιστορικής πόλης του Μάουι, δεν έχουν καλύψει παρά το 38% της ζώνης επιχειρήσεων μέχρι στιγμής, όπως αναγνωρίζουν οι Αρχές.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολη επιχείρηση», τόνισε η Ντιάν Κρίσγουελ, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA).

Ιατροδικαστικοί με υλικό για να στηθεί νεκροτομείο εκστρατείας έφθασαν για να ενισχύσουν τις προσπάθειες τη Δευτέρα. Στις ομάδες που επιχειρούν στο πεδίο συμμετέχουν πλέον ειδικοί που είχαν εργαστεί όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σε αεροπορικά δυστυχήματα, προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές…

Το καθήκον παραμένει δυσχερές, πρέπει να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν τα πτώματα στη Λαχάινα, που μέτραγε 12.000 κατοίκους πριν από την καταστροφή. Η αληθινή έκταση της τραγωδίας δεν θα αποκαλυφθεί παρά σε εβδομάδες.