Σε 100 ανέρχονται πλέον οι απανθρακωμένες σοροί που έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια της Lahaina, του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στο εξωτικό Μάουι της Χαβάης που ισοπεδώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά. Όσοι είχαν επισκεφτεί το εξωτικό μέρος πριν την πύρινη λαίλαπα κάνουν λόγο για επίγειο παράδεισο.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έως και 1.000 κτίρια καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές. Πλέον το μόνο που έχει απομείνει είναι στάχτη…

Η Λαχάινα ήταν η πρώην πρωτεύουσα της Χαβάης, και η παλιά πόλη – η οποία πλέον δεν υπάρχει – αποτελούσε Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, μόνο δύο σοροί έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ μόνο το 3% της ζώνης καταστροφής έχει ερευνηθεί μέχρι στιγμής.

Πριν την καταστροφή, η Lahaina (ή Lele στην αρχαία διάλεκτο των ιθαγενών) ήταν ένας εξωτικός παράδεισος, όνειρο για όσους σχεδίαζαν ένα ταξίδι στη Χαβάη με παραδοσιακές γιορτές λουάου, μαθήματα σέρφινγκ και εκδρομές με άλογα. Επίσης, πολλές διάσημες χολιγουντιανές ταινίες γυρίστηκαν με φόντο τα μαγευτικά τοπία της Λαχάινα – όπως το Jurassic Park και οι Πειρατές της Καραϊβικής: Στο τέλος του κόσμου.  Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια, οι πυρκαγιές στην Χαβάη κατέστρεψαν και πολλά ιστορικά ορόσημα και τοποθεσίες με βαθιά πολιτιστική σημασία

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι, ακόμη, δύσκολο να προσδιοριστεί η πραγματική έκταση των ζημιών και προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συγγενείς ανθρώπων που ζουν στη Λαχάινα ανησυχούν για την τύχη των δικών τους, επισημαίνοντας πως αγνοούνται.