Ο κόσμος της επαγγελματικής πάλης είναι γεμάτος αγριότητα και επιθυμία να διασκεδάσει τις μάζες. Εδώ και δεκαετίες, αυτοί που βρίσκονται μέσα στο ρινγκ ενθουσιάζουν χιλιάδες ανθρώπους στα στάδια και εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η ζωή ενός παλαιστή έχει και μια οδυνηρή πλευρά. Ενώ οι John Cena, Dwayne «The Rock» Johnson, Hulk Hogan και «Stone Cold» Steve Austin φαίνεται να έχουν μια γοητευτική καθημερινότητα, υπάρχουν πολλοί που έχουν φύγει από τη ζωή εξαιτίας διαφόρων επιπλοκών στην υγεία τους.

Αυτοκτονίες, καρδιακές επιπλοκές ή κατάχρηση ουσιών έχουν επηρεάσει αρνητικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τερματίσει τις ζωές ενός ανησυχητικού αριθμού παλαιστών. Η Daily Mail εμβάθυνε στη νοσηρή πραγματικότητα που έχει ταλαιπωρήσει τους επαγγελματίες της πάλης, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν.

Ίσως ο πιο διάσημος πρόωρος θάνατος μεταξύ όλων των επαγγελματιών παλαιστών είναι αυτός του Eddie Guerrero, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 13 Νοεμβρίου 2005, σε ηλικία 38 ετών, λόγω οξείας καρδιακής ανεπάρκειας που προήλθε από αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Ένα άλλο εξέχον όνομα που έφυγε από τη ζωή ήταν ο Andre the Giant, ο οποίος υπέστη καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 46 ετών.

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα διάσημων παλαιστών που έχουν πεθάνει στα 30, 40 και 50 τους χρόνια. Οι λόγοι για τον καθένα από αυτούς, όπως είναι λογικό, ποικίλλουν και φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πάλη δεν αποτελεί συνδετικό κρίκο. Μια μελέτη του 2014 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Eastern Michigan ανέλυσε τις αιτίες θανάτου των παλαιστών μεταξύ 1985 και 2011.

Στη μελέτη, αποκαλύφθηκε πως οι θάνατοι που σχετίζονται με υπερβολική δόση ναρκωτικών ήταν 122,7 φορές υψηλότεροι. Ομοίως, ο θάνατος λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών ήταν 15,1 φορές μεγαλύτερος στον μέσο όρο των ανδρών.

Μέσα από τα μάτια των Παλαιστών

Ο θάνατος του Scott Hall of Famer του WWE στις 14 Μαρτίου 2022 – σε ηλικία 63 ετών – ώθησε τους πρώην συναδέλφους του, Brett Hart και Kevin Nash, να μιλήσουν για τη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν υποστεί οι παλαιστές, ιδίως των δεκαετιών του ’80 και του ’90.

«Έχουμε χάσει τόσους πολλούς παλαιστές από την εποχή μου και αυτός είναι απλώς ένας ακόμη, σε έναν κατάλογο που είναι πάρα πολύ μακρύς», ανέφερε ο Brett Hart σε μια ανάρτηση στο Facebook μετά τον θάνατο του Hall. «Δεν θα κατηγορήσω κανέναν, αλλά πιστεύω ότι αν οι 300 μέρες της πάλης το χρόνο ήταν πιο ευγενικές και πιο διακριτικές, αν μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο στο σπίτι με τους αγαπημένους μας, πολλοί από τους παλιούς μου φίλους και αδελφούς θα ήταν ακόμα εδώ».

Γράφοντας στα σχόλια της δημοσίευσης του Hart, ο Kevin Nash απάντησε: «100% η βιομηχανία δεν ήταν καλή για τα πληρώματα που έτρεχαν 300 και πλέον ημέρες. Ο ψυχολογικός και σωματικός πόνος εκείνων των χρόνων έχει χαραχθεί βαθιά, αλλά οι άνδρες με τους οποίους μοιράστηκα τη ζωή μου ήταν τόσο ξεχωριστοί και φίλοι μου για μια ζωή».

Η σκληρή εποχή του 1990

Είναι τέτοια η κλίμακα των πρόωρων θανάτων από εκείνες τις εποχές, που 17 από τους 36 παλαιστές που εμφανίστηκαν στο WrestleMania VI (1990) έχουν πεθάνει από τότε.

Η μελέτη του EMU το 2014 συνέδεσε επίσης την κατάχρηση αναλγητικών – την επανειλημμένη χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου – και την κατάχρηση αναβολικών στεροειδών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Όλα αυτά φαινόμενα ήταν εξέχοντα στη βιομηχανία της πάλης για δεκαετίες – ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 1980 και του 90.

Ο πρώην παλαιστής των WCW, TNA και AEW, Konnan, είχε μιλήσει για το πώς κάποιοι καταφέρνουν να αντέξουν το σκληρό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 300+ ημέρες στο δρόμο. «Μπαίνεις σε έναν κύκλο όπου χρειάζεσαι κάτι για να πέσεις για ύπνο το βράδυ, μετά κάτι για να σηκωθείς το πρωί, μετά κάτι για να σε σηκώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά κάτι για να σε ηρεμήσει το βράδυ», είπε το 2007.

Τον Ιούνιο του 2007, ο Chris Benoit σκότωσε τη σύζυγό του, Nancy, και τον επτάχρονο γιο τους, Daniel, πριν αυτοκτονήσει. Μετά το φρικτό περιστατικό πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις στον Benoit από τον επικεφαλής της νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια. Έτσι, αποκαλύφθηκε ότι ο 40χρονος Benoit είχε καταστρέψει τον εγκέφαλό του με αμέτρητες διασείσεις που κατέληξε να «μοιάζει με τον εγκέφαλο 85χρονου ασθενούς με Αλτσχάιμερ».

«Αυτοθεραπεύεσαι», δήλωσε ο πρώην παλαιστής του WWE Marc Mero στην Washington Post το 2007 μετά τον θάνατο του Chris Benoit. «Το παίρνεις και αποδίδεις. Αν αυτό οδηγεί σε εθισμό, αυτό είναι μέρος της δουλειάς. Επειδή, αν δεν μπορείς να αποδώσεις, υπάρχουν εκατό άτομα πρόθυμα να πάρουν τη θέση σου».

Η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια έχει γίνει αιτία ανησυχίας μεταξύ των παλαιστών και άλλων αθλητών που αγωνίζονται σε τέτοιου είδους αθλήματα. Σε αγωγές που κατατέθηκαν το 2018, αρκετοί επαγγελματίες παλαιστές ισχυρίστηκαν ότι το WWE δεν είχε προβλέψει να τους προστατεύσει επαρκώς από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς στο κεφάλι που οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, σύμφωνα με το AP.

Αυτές, όμως, τελικά απορρίφθηκαν, ενώ αργότερα οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν και από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Συνολικά, υπήρχαν περισσότεροι από 50 παλαιστές – η πλειονότητα στην ακμή τους στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 – που αναφέρονται ως ενάγοντες.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, ο Jimmy ‘Superfly’ Snuka και ο Harry Masayoshi Fujiwara απεβίωσαν το 2017 και το 2016 αντίστοιχα, λόγω χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας (CTE). Σύμφωνα με το Κέντρο CTE του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η πάθηση μπορεί να διαγνωστεί μόνο μετά θάνατον.

Οι αυτοκτονίες είναι πολλές

Επιπλέον, αρκετοί διάσημοι σούπερ σταρ της επαγγελματικής πάλης έχουν πεθάνει είτε λόγω αυτοκτονίας είτε από ναρκωτικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα. Παρόλα αυτά, έχουν γίνει βήματα για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των παλαιστών. «Η δουλειά έχει αλλάξει τόσο πολύ από τότε που ξεκίνησα. Νομίζω προς το καλύτερο», δήλωσε ο John Cena κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε τον Ιούλιο στον Kevin Hart.

«Τα ταλέντα φροντίζονται καλύτερα. Είναι πιο επαγγελματίες. Υπάρχει περισσότερη κατανόηση. Δεν είναι τόσο σπάταλοι, είναι πολύ πιο έξυπνοι. Είναι πολύ πιο υγιείς», πρόσθεσε.

«Οι παλαιστές είναι πιο μορφωμένοι, πιο ενημερωμένοι», δήλωσε ο Hogan σε συνέντευξή του στο ESPN το 2011. «Παλιότερα, όταν γινόταν ο αγώνας στο Madison Square Garden, στο Boston Garden, όλοι οι παλαιστές έβλεπαν ο ένας τον άλλον στο μπαρ του Marriott. Σήμερα, όλοι οι τύποι ανεβαίνουν και πηγαίνουν στο δωμάτιο και παίζουν βιντεοπαιχνίδια ή μπαίνουν στον υπολογιστή τους».

Το 2006, το WWE καθιέρωσε ένα πρόγραμμα ευεξίας για τα ταλέντα, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τεστ καρδιαγγειακής και εγκεφαλικής λειτουργίας, εκτός από τεστ κατάχρησης ουσιών και ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον όμιλο, το πρόγραμμα διαχειρίζεται ανεξάρτητα από «παγκοσμίου φήμης επαγγελματίες».

Κάποιοι από τους παλαιστές που έφυγαν νωρίς:

Eddie Guerrero (38) – Αθηροσκλήρωση

Chris Benoit (40) – Αυτοκτονία

Andre the Giant (46) – Καρδιακή ανεπάρκεια

Chyna (46) – Υπερβολική δόση

Crash Holly (32) – Αυτοκτονία

Ashley Massaro (39) – Αυτοκτονία

Owen Hart (39) – Πτώση

Umaga (36) – Καρδιακή προσβολή / χρήση ναρκωτικών

Big Daddy V (43) – Καρδιακή προσβολή

Road Warrior Animal (60) – Καρδιακή προσβολή

Road Warrior Hawk (46) – Καρδιακή προσβολή

Randy Savage (58) – Καρδιακή προσβολή

Dusty Rhodes (69) – Νεφρική νόσος

Rowdy Roddy Piper (61) – Ανακοπή καρδιάς